ŠTA SE DEŠAVA U RS-u?: Desetine novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata kod još 32 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo korona virusa, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. U FBiH je jutros potvrđeno 24 novozaraženih.

  • Društvo

  • 17. Jun. 2020  

  • 0

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkom stanju u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Sveučilišni klinički centar Republike Srpske, Sv. Bolnica. Vračevi u Bijeljini i sveučilišnoj bolnici Foča testirani su na 322 laboratorijskih uzoraka.

Riječ je o 15 muških i 17 ženskih osoba, od kojih su 11 mlađih, 19 srednje i dvije starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, tri iz Prijedora, Laktaše i Mrkonjić grada, dvije iz Čelinca, Doboja, Teslića i Kotora Varosa te jedna iz Modriče, Pale, Zvornika, Bratunca, Kozarske Dubice, Kostajnice i Oštre Luka.

"Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih ljudi na lokalnom prijenosu virusa i obiteljskim kontaktima", navode iz Instituta.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.724 slučajeva virusa korona, a do sada se oporavilo 1.200 osoba. Ukupno 32.703 osoba testirano je na SARS-CoV-2.

Ukupan broj hospitaliziranih u Republici Srpskoj je 80, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 28, a u općim bolnicama 52.

U Republici Srpskoj je trenutno 1.478 osoba pod zdravstvenom zaštitom, a nadzor je završen u 35.547 osoba.

Prema podacima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u posljednja 24 sata testiran je 471 uzorak od čega je 24 pozitivno. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo. Na području Federacije BiH do sada je testirano 45.457 uzoraka, a  COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1397 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljen je 981 pacijent, a trenutno je aktivan 371 slučaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...