DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Palestinske sigurnosne službe užurbano uništavaju tajne dokumente, očekuje se NAPAD IZRAELA...

Sigurnosni izvori saopćili su u utorak da su palestinske sigurnosne službe uništile tajne dokumente u očekivanju izraelskih upada u sjedišta službe sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, sličnih onima izvršenim 2000. godine.

  • Svijet

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 1

Izvori, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su za francusku novinsku agenciju AFP: "Primili smo naredbe s vrha da uništimo povjerljive dokumente kojima raspolažemo i te naredbe smo proveli u tajnosti."

Izvori su potvrdili da je operacija uništavanja izvedena iz straha da će izraelska okupacijska vojska izvesti racije na palestinskim teritorijama koje su pod palestinskom sigurnosnom kontrolom i da će doći do tih dokumenata.

Jedan palestinski sigurnosni izvor istaknuo je da su neki originalni papirni dokumenti uništeni nakon što su prebačeni na USB uređaje, koji su potom pohranjeni na ''tajna mjesta''.

Povlačenje iz sporazuma

U maju je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio povlačenje Palestinske uprave iz svih sporazuma i dogovora s američkom i izraelskom vladom, uključujući i sigurnosnu koordinaciju, nakon što je Izrael iznio plan za aneksiju velikih dijelova okupirane Zapadne obale.

"Ako (izraelski premijer Benjamin) Netanyahu pripoji centimetar palestinske teritorije, to znači uništavanje svake mogućnosti za mir", rekao je u nedjelju Saeb Erekat, sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije.

U ponedjeljak je izraelski državni radio-televizijski servis izvijestio da će šef Mossada Yossi Cohen narednih dana započeti inostranu turneju, tokom koje će posjetiti arapske zemlje kako bi oslušnuo puls ovih zemalja u vezi sa planom o aneksiji dijelova Zapadne obale i kako bi ublažio očekivane reakcije.

Palestinska uprava strahuje da bi moglo doći do izraelskog napada sličnog onome koji je izveden kao odgovor na palestinski ustanak 2000. godine, koji je poznat kao Druga Intifada, kada su okupacijske snage više puta upadale u sjedišta palestinske sigurnosne službe i zaplijenile povjerljive dokumente i oružje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...