TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Evo kako ćete u samo nekoliko klikova ubrzati rad laptopa, i mala investicija bit će više nego dovoljna…

Prije nego što počnete razmišljati o kupovini novog laptopa, isprobajte neke od ovih trikova. Možda vam pomognu.

  • HiTec

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 1

Mnogi će se složiti kako nema ništa gore od sporog laptopa, a kada potpuno izgubimo živce, počnemo razmišljati o kupovini novog kompjutera. No, u većini slučajeva to nije potrebno, piše „Slobodna Bosna“.

Većina usporenih laptopa još nije za otpad i pravilnim održavanjem stvari se mogu itekako popraviti.

Prije nego što počnete razmišljati o kupovini novog laptopa, isprobajte neke od ovih trikova. Možda vam pomognu.

Deinstalirajte Windowse

Ne želite li nove Windowse, uvijek možete deinstalirati i reinstalirati iste Windowse koje već imate. Ne treba vam informatičko znanje da biste to sami učinili, samo malo volje, vremena i kvalitetan vodič koji će vas voditi kroz proces deinstalacije i ponovne instalacije Windowsa.

Održavajte laptop čistim

Pregrijan laptop je usporeni laptop, iako mu je brzina u tom trenutku manji problem u odnosu na ostale posljedice koje mogu nastati iz laptopa koji se pregrijava.

Deinstalirajte bloatware

Bloatware su predinstalirani programi koje, najvjerovatnije, nikada nećete trebati i samo vam smetaju. Bloatware je rezultat dogovora između proizvođača laptopa i raznih softverskih kompanija koje na taj način “reklamiraju” svoje programe i aplikacije u želji i nadi da će korisnici ipak kliknuti na njih i početi ih koristiti.

Bloatware je tu kako bi vam smetao i zauzimao dragocjeni prostor na RAM-u (radnoj memoriji) i internoj memoriji te usporavao i otežavao rad na laptopu.

Sve što niste instalirali sami nego je došlo u paketu s laptopom, a što ne koristite je bloatware i možete ga deinstalirati.

Disk Cleanup

Disk Cleanup je odlična stvar za brzo čišćenje smeća s laptopa. Disk Cleanup će proći kroz vaš sistem, otkriti datoteke koje nisu korisne (naprimjer temporary internet files) i očistiti ih.

Defragmentirajte disk

Ako to niste učinili, vrijeme je da učinite.

To ćete učiniti ovako:

- kliknite na My Computer

- desni klik na hard drive i izaberite Properties

Pod Tools ćete vidjeti opciju za defragmentaciju.

Nabavite još RAM-a

RAM (Random Access Memory ili radna memorija) potrebna je vašem laptopu kako bi nesmetano i s lakoćom obavljao svakodnevne zadatke koje pred njega postavite. Matematika je jednostavna, što više programa koristite, potrebno vam je više RAM-a.

Nije teško nadograditi dodatni RAM u laptop, a nije ni skupo.

Očistite hard disk

Uzmite slobodno popodne, otkažite sve aktivnosti i smjestite se pred laptop. A onda počnite kopati po dubinama svog hard diska i čistiti. Sve što vam je važno, prebacite na eksterni hard disk, USB, DVD, CD… Ostalo izbrišite, jer vam nikada više neće trebati.

Investirajte u SSD disk

Ukoliko niste za investicije, prilikom kupovine novog laptopa neka vam SSD bude prioritet.

Spriječite podizanje nepotrebnih programa prilikom start upa

Ova metoda najviše će utjecati na vrijeme potrebno laptopu da podigne OS i postane potpuno sposoban za rad od trenutka kad ga upalite. Možda vam to nije toliko važno, ali često se pokretanjem Windowsa pokreće i još mnogo nepotrebnih programa koji koriste memoriju laptopa.

- kliknite na Start

- kliknite na Run

- upišite “msconfig”

- kliknite na Enter

Otvorit će se Task Manager u kojem ćete vidjeti sve programe koji se podižu zajedno s Windowsima kad upalite laptop. Jednostavno, onemogućite one kojima tu nije mjesto (Spotify, Skype i slično) i vidjet ćete kako se laptop brže pokreće.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...