I ŠEPIĆ BI DA SE ZA NEŠTO PITA: "HDZ BiH i SDA, nakon Mostara, čitavu BiH pretvaraju u državu-slučaj..."

"HDZ BiH i SDA najavljuju da su postigli „sporazum“ za održavanje izbora u gradu Mostaru, kao i sporazum o „zajedničkim težnjama za promjenu Izbornog zakona, koji bi trebao implementirati sve relevantne presude, a tretirao bi izbor Doma naroda i članova Predsjedništva BiH. Ovakav vid vaninstitucionalnog i antidemokratskog djelovanja samo je nastavak politički oktroisanog etnonacionalnog djelovanja, koje je upropastilo ovu zemlju", saopćili su iz Nezavisnog bloka.

  • Mini market

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

"Sramotno je da i međunarodna zajednica sponzorira ovakav vid nedemokratske prakse i netransparentnosti", navodi se dalje u saopćenju.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović je izjavio: “Po ovom 'dogovoru' HDZ-a i SDA kojeg smo vidjeli u medijima, HDZ može imati i gradonačelnika, a inženjeringom (u tome su eksperti) i predsjednika Gradskog vijeća iz reda srpskog ili bošnjačkog naroda. Tako je u Vladu FBiH izabrana Zora Dujmović, tako će izabrati i svog Srbina ili svog Bošnjaka u Gradsko vijeće.”

"Da bi ovakve i slične zloupotrebe spriječili i onemogućili izigravanje volje građana i prava naroda u BiH, Nezavisni blok je još prošle godine predložio zakon o izboru općinskih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH, koji osigurava ograničenje broja mandata i mogućnost reizbora, dvokružni sistem glasanja te nove mehanizme kontrole prvih ljudi lokalne samouprave, putem izbora dogradonačelnika, sa posebnom željom da se zaštite interesi brojno manjinskih etničkih grupa u općinama/gradovima širom ovog bh. entiteta, ne samo za Mostar. Vlada FBiH je, nažalost, taj prijedlog Nezavisnog bloka odbila", navodi se u saopćenju.

“Posebno je zabrinjavajuće da niko ne odgovara što nema izbora za Mostar od 2008. Jer, da ima odgovornosti u državi, ova izdaja demokratije u Mostaru se nikad ne bi ni dogodila”, ističe zastupnik Amer Obradović.

„Nažalost, Mostar je odavno prepušten sam sebi, a svaka njegova komponenta koja je imala višenacionalni sadržaj je oslabljena ili uništena. Samo nove generacije i novi pristup u politici Mostar mogu učiniti normalnim bosanskohercegovačkim i evropskim gradom. Ako SDA popusti HDZ-u i za donošenje izbornog zakona i time trajno ugradi podjelu zemlje u njen institucionalni kapacitet, onda će i Mostar i cijela država biti pod stalnom prijetnjom podjele. Opozicija i sve patriotske snage moraju biti protiv takvih podvala“, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...