SATTLER NAJAVLJUJE NAREDNE KORAKE: „Važno je što će se omogućiti provedba odluke Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje nisu…“

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je kako je Mostar dugo čekao na ovaj dogovor i zahvalio je svima na saradnji da on bude postignut.

  • Vijesti

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

"Održavanje slobodnih demokratskih izbora i lokalnih izbora u gradu Mostaru je jedan od prvih prioriteta koje je Evropska komisija postavila među 14 ključnih prioriteta kao zadaću domaćim vlastima", rekao je Sattler.

Poručio je kako EU pozdravlja ovaj dogovor, prije svega o održavanju izbora u Mostaru nakon 12 godina, te je zahvalio stranačkim liderima, predstavnicima gradskih odbora i kolegama iz međunarodne zajednice koji su bili uz njih sve vrijeme.

"Još je važnije da na ovaj način proces vraćamo u institucije tamo gdje pripada, u Parlamentarnu skupštinu BiH, jer će delagati biti ti koji će odlučivati o prijedlogu, a dogovor je da se za 15 dana uputi u parlamentarnu proceduru", rekao je Sattler.

Kazao je i to kako EU pozdravlja opredjeljenje dvije stranke da nastave raditi na preostalim pitanjima koje trebaju rješavati, uključujući i eliminisanje diskriminacije iz Izbornog zakona BiH, koji će svakom građaninu ove zemlje omogućiti pravo da bira i bude biran.

"Važno je što će se omogućiti provedba odluke Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje nisu stvar nečijeg izbora, već obaveza koje se moraju realizovati", kazao je.

Istaknuo je kako je važna želja građana BiH da postanu dio porodice EU te je poručio kako je proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji bio bolno spor.

"Iskreno i otvoreno, razlog tome nije da su vrata EU bila zatvorena, ta vrata su otvorena i to smo pokazali otvaranjem pregovora s Albanijom i Makedonijom. Nisu ni složena struktura u ovoj zemlji, već nedostatak odgovarajuće političke volje. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve političke lidere da iskažu političku volju i građane da se uključe", rekao je Sattler.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...