AIDA OBUĆA SVE DEMANTIRA: „Netačna je i argumentima neutemeljena informacija da je premijerka BPK stan u naselju Dobrinja u Sarajevu kupila pod...“

U tekstu Amarilda Gutića objavljenom na portalu Žurnal 4. juna 2020., koji je prenio i portal "SB" 5. juna 2020.godine pod nazivom „SDA MORAL; IAKO NE ISPUNJAVA KRITERIJE: Premijerka BPK Aida Obuća po posebnim uslovima kupila stan u sarajevskom naselju...“, premijerka BPK Aida Obuća tvrdi da je izneseno niz netačnih tvrdnji, s namjerom da joj se nanese šteta ugledu, prije svega kao osobi koja obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde. Njen demantij prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 0

- Netačna je i argumentima neutemeljena informacija da je premijerka BPK Aida Obuća stan u naselju Dobrinja u Sarajevu kupila pod povoljnim uslovima koristeći svoje veze u Stranci demokratske akcije.

Ovo dokazuje akt Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, broj: 02-03- 611-2/20 od 15.06.2020. godine u kojem se navodi: „kupac Aida Obuća kupovinu predmetnog stana nije izvršila korištenjem bilo kakvih benefita iz Budžeta Kantona Sarajevo po pitanju ugovaranja kupoprodajne cijene, obzirom da stan nije kupljen po tada aktuelnom „Projektu rješavanja stambenog pitanja mladih putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima“ čiji Nosilac je bio Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a definisan odlukama Blade i Skupštine Kantona Sarajevo u okviru kojih je za navedenu kategoriju kupaca utvrđena niža kupoprodajna cijena m2 stana od tržišnih cijena.

S hodno tome, za ovo pravno lice za zaključivanje Predugovora/Ugovora o kupoprodaji stana sa kupcem Aidom Obuća nije bilo od uticaja da li je imenovana u vrijeme zaključivanja istih bila stanovnik Kantona Sarajevo ili ne“, stoji između otalog u aktu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo kojeg potpisuje direktorica Fonda Belma Barlov.

U ovom aktu se, između ostalog, navodi i slijedeće:

  • Aida Obuća je 2016. Godine sa Kantonalnim stambenim fondom Sarajevo zaključila Predugovor o udruživanju sredstava za finansiranje stana u stambeno-poslovnom objektu u naselju Dobrinja V.
  • Kupoprodajna cijena predmetnog stana iz Predugovora je 1.610,00 KM/m2.
  • Ugovorena cijena m2 stambenog prostora predstavljala je tržišnu cijenu stana u vrijeme tadašnjih tržišnih uslova poslovanja u oblasti predmetovanja nekretninama u Kantonu Sarajevu, a koje su bile različite po kategorijama stanova (orjentacija, spratnost, kupovina više nekretnina itd.) i koje su se kretala od 1.610,00 KM/m2 do 1.750,00 KM/m2.
  • Na osnovu zaključenog Predugovora, kupac Aida Obuća je 2017. Godine Kantonalnom stambenom fondu Sarajevo isplatila cjelokupnu ugovorenu kupoprodajnu cijenu predmetnog stana.

Po „Projektu rješavanja stambenog pitanja mladih putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima“ Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je bilo nosilac tog projekta, uključujući i aktivnosti oko izbora potencijalnih kupaca stanova po kriterijima i načinu formiranja cijene po m2 za ove kategorije, te se iz podataka s kojim raspolaže ovo Ministarstvo da među kopcima stanova po povoljnijim uslovima i na osnovu ovog projekta nema imena Aide Obuća.

S poštovanjem,

PREMIJER

Aida Obuća

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...