NEDOSTUPAN BH. PRAVOSUĐU: BiH ustupa Hrvatskoj procesuiranje generala Zlatana Mije Jelića

Bosna i Hercegovina prepustit će Hrvatskoj procesuiranje umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) Zlatana Mije Jelića, koji je optužen za ratne zločine, objavila je u četvrtak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 0

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore, ovaj portal, specijaliziran za praćenje sudskih procesa, objavio je kako je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da se Jeliću sudi u Hrvatskoj, jer on tamo živi, a pravosuđu u BiH nedostupan je otkako je 2016. protiv njega podignuta i potvrđena optužnica.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno je u sudskoj odluci donesenoj na temelju prijedloga Državnog tužilaštva, podnesenog još u oktobru 2019.

Postojeći međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izručenju optuženih za krivična djela predviđa izuzetak u slučaju osoba optuženih za ratne zločine pa one često koriste institut dvojnog državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje. U takvim slučajevima, jedina mogućnost je da država u kojoj je podignuta optužnica, ustupi predmet drugoj državi u kojoj se optuženik skriva.

Zlatan Mijo Jelić u BiH je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

Tereti se da je, kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO-a te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protupravno hapšenje muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na borbenoj liniji i u živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u razdoblju od maja 1993. do početka marta 1994.

Jelić je još 2017. kazao kako je spreman suočiti se sa suđenjem u Hrvatskoj, ustvrdivši kako nije počinio nikakve zločine.

“Ako optužnica bude potvrđena, spreman sam se pojaviti pred hrvatskim pravosuđem bez obzira na to što mi se optužnicom niti jedan zločin osobno ne stavlja na teret”, kazao je Jelić gostujući u emisiji “Otvoreno” HTV-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...