VELIKI EKONOMSKI PODUHVAT ERDOGANA: Vraćen u državno vlasništvo najveći mobilni operater u Turskoj

Turski državni stabilizacijski fond objavio je da je preuzeo kontrolu nad najvećim mobilnim operaterom "Turkcellom" kupovinom vlasničkih udjela koje je držala nordijska telekomunikacijska grupa "Telia Company".

  • Ekonomija

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 1

"Telia" je saoopćila da je turskom fondu prodala udio u "Turkcellu" za 530 miliona dolara zbog višegodišnjih sukoba dioničara i preusmjeravanja fokusa na temeljna tržišta u nordijskoj regiji i na Baltiku.

Dioničari "Turkcella" već se 15 godina spore oko zastupljenosti u upravnom odboru i ostalih pitanja vezanih za upravljanje kompanijom.

"Danas objavljujemo posljednji dio slagalice za izlaz iz Turske", saopćila je "Telia".

Prodaja direktnog udjela

Prvi dio slagalice bila je prodaja 14-postotnog direktnog udjela u "Turkcellu" 2017. godine. Od tada se "Telia" pokušava riješiti i ostalih oblika vlasništva nad turskom kompanijom.

Turski stabilizacijski fond objavio je danas da će postati najveći dioničar "Turkcella" i "steći de facto kontrolu nad upravnim odborom".

"Turkcellov" međunarodni odjel za mobilnu i fiksnu telefoniju ima 47 miliona korisnika, napominju u fondu.

Stabilizacijski fond vrijedan je više milijardi dolara i drži vlasničke udjele u državnim bankama i vodećim kompanijama, uključujući "Turkish Airlines", istanbulsku berzu i željeznički konglomerat. Fondom predsjedava predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...