OBEĆANO - UČINJENO: SAD izručile državljanina BiH optuženog za ratne zločine i silovanje...

Sud BiH je 14. aprila 2015. godine potvrdio optužnicu koja ga tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi s članom 142. stav 1. KZ SFRJ.

  • Hronika

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 1

Adem Kostjerevac (1961), optužen za ratni zločin u okolici Zvornika, izručen je danas iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu.

U predmetu "Adem Kostjerevac" Sud BiH je 14. aprila 2015. godine potvrdio optužnicu koja ga tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi s članom 142. stav 1. KZ SFRJ.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik Armije Republike BiH, na području opštine Zvornik postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužen je da je za vrijeme rata u BiH, i to oružanog sukoba između ARBiH i VRS-a tokom septembra i oktobra 1992. godine, naoružan i uz prijetnju silom, prisilio na seksualni odnos jednu ženu, civila srpske nacionalnosti, koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario. Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće kod oštećene.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...