HOTI NAJAVLJUJE POBJEDU U WASHINGTONU: "Spremni smo za dijalog, konačni cilj je da SRBIJA PRIZNA KOSOVO..."

Nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka, premijer Kosova Abdullah Hoti izjavio je u četvrtak da je političkim liderima predstavio platformu za dijalog sa Srbijom te je pozvao opoziciju da razgovaraju o ovom pitanju

  • Regija

  • 18. Jun. 2020  

  • 1

Sastanku u Prištini nisu prisustvovali predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje, Demokratske partije Kosova i Srpske liste, prenosi Tanjug.

Hoti je istakao da je ranije u četvrtak radni sastanak sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, prenosi Kosovo Online pisanje Gazeta Express.

Premijer će u Washingtonu voditi dijalog

Istakao je da će na razgovorima 27. juna u Washingtonu on, u svojstvu premijera, voditi dijalog.

"Mislim da će dnevni red iz Washingtona biti jasan prije nego što stignemo tamo", rekao je Hoti i dodao da će on govoriti u ime Kosova.

Zahvalio je prisutnim učesnicima Foruma lidera, ukazujući na podršku za principe za vođenje dijaloga koje je predstavio.

"Uskoro ćemo napraviti funkcionalan tim. Spremni smo početi dijalog, sa svrhom postizanja sporazuma koji znači priznavanje [Kosova]", rekao je Hoti i dodao da će imati potpuno povjerenje u ovaj proces.

Naglasio je da su dvije sedmice vođeni intezivni sastanci, dodajući da će uskoro platforma za pregovore biti predstavljena u Skupštini Kosova, možda već u naredni utorak.

"Tražit ću formiranje komisije za dijalog, koja bi nadgledala proces. Pozivam opozicione stranke da preuzmu nadzornu ulogu. Jučer [srijeda] sam svima poslao pozivnice. Obratit ću se narednih dana. Neophodno je da se sastanu, kako bi ih obavijestili o pristupu Vlade. Uvjeravam vas da ćemo potpuno transparentno razgovarati s njima", kazao je Hoti.

'Sporazum u skladu s Ustavom Kosova'

Hoti je kasnije u četvrtak poručio ambasadorima zemalja članica Evropske unije na Kosovu da se u procesu dijaloga ne može pregovarati o teritorijalnom integritetu Kosova i da postignuti sporazum "mora biti u skladu s Ustavom Kosova".

Tokom razgovora s ambasadorima u Prištini rekao da je glavni cilj u cijelom procesu dijaloga "međusobno priznavanje dviju zemalja", prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Onlimne.

Premijer Kosova je zahvalio ambasadorima na podršci koju su zemlje EU-a pružile Kosovu u borbi protiv korona virusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...