TEŠKE OPTUŽBE IZ BIJELE KUĆE: Washington više ne vjeruje Kinezima, traže neutralne promatrače...

Washington optužuje kineske vlasti da su lagale kad je riječ o službenim brojkama o zaraženima koronavirusom.

  • Svijet

  • 19. Jun. 2020  19. Jun. 2020

  • 0

Sjedinjene Američke Države sumnjaju u vjerodostojnost brojki koje je objavila Kina kad je riječ o novim slučajevima koronavirusa u Pekingu te pozivaju da se u tu zemlju pošalju "neutralni" promatrači.

Kineski ministar zdravstva rekao je da je 158 ljudi od prošle sedmice u kineskoj prijestonici oboljelo od Covida-19 te je istaknuo da je epidemija "pod kontrolom".

Peking ima 21 milion stanovnika.

"Volio bih vjerovati da su njihove brojke bliže realnima od onih koje smo vidjeli u Wuhanu i drugim zonama u Kini, ali to ostaje da se vidi", rekao je novinarima pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju David Stilwell, prenio je AFP, prenosi Hina.

Brojke bi mogle biti deset puta veće

Washington optužuje kineske vlasti da su lagale kad je riječ o službenim brojkama, prema kojima je do sada u Kini bilo zaraženo 83.300 ljudi, od kojih je umrlo 4.600 otkad se bolest prvi put pojavila u Wuhanu krajem 2019.

"Kada se radi o podacima, vjerodostojnost je važna. Kada se jednom izgubi svaka vjerodostojnost, teško ju je ponovno steći", rekao je David Stilwell.

Citirajući "vjerodostojne procjene bez utjecaja politike iz naučnih časopisa", on kaže da je, jednostavno, nemoguće da kineske službene brojke odgovaraju istini. One bi trebale biti oko deset puta veće.

Jedini način da Kina ponovno zadobije povjerenje jest da primi neutralne promatrače koji bi pomogli da se shvati šta se zaista dogodilo na početku pandemije, pojasnio je Stillwell.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...