KANDIDAT PROBOSANSKIH STRANAKA ZA NAČELNIKA SREBRENICE: "Za milion eura od Vučića kupljena je gromada betona koja se zimus obrušila" (VIDEO)

Zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica Alija Tabaković kazao je kako protekle četiri godine vladavine Mladena Grujića nisu donijele ništa dobro Srebrenici i da je stanje gore nego što je prije bilo.

  • Društvo

  • 19. Jun. 2020  

  • 2

"Manje je radnih mjesta, Srebrenicu su mnogi napustili pa i međunarodni donatori koji su implementirali dobre projekte. Zatvoreno 70-80 obrtničkih radnji i autobuska stanica. Imajući u vidu nezadovoljstvo građana Srebrenice - i Bošnjaka i Srba, imamo realne šanse da pobijedimo", rekao je Tabaković u Danu uživo.

Kazao je kako je dobio podršku svih političkih partija koje imaju registrovane svoje organizacije u Srebrenici, a da su mu bezrezervnu podršku dali i Peđa Kojović i Edin Forto koji su boravili u Srebrenici.

Na pitanje da li se će imati i skupštinsku većinu, Tabaković je rekao kako se nadaju da će imati barem jednog odbornika više.

"Sada smo imali lošu situaciju jer smo izgubili i načelnika i skupštinsku većinu, a važne odluke su bile jednonacionalne. Grujičić je imao jako lošu politiku destrukcija, veličanja ratnih zločina, negiranja genocida i presuda, četničko orgijanje - ništa dobro. Sve sve što su Bošnjaci tokom 15 godina gradili na suživotu za ove četiri godine vraćeno je nazad i ništa ne funkcioniše", rekao je Tabaković.

Kazao je i to kako je iz Srebrenice poslana loša poruka kada je u pitanju donacija Srbije u iznosu od milion eura kojih je dao Aleksandar Vučić za ovu bh. općinu.

"Ranije je bilo četiri miliona eura koja je osigurao Ćamil Duraković i ta sredstva su bila blokirala jer Vlada RS nije dala saglasnost za rebalans budžeta. Sredstva je naslijedio Grujičić i od toga realizova projekte izgradnje vrtića, saobraćajnica itd. Za milion eura od Vučića kupljena je famozna hala u Potočarima, bivši a.d. Prevoz Srebrenica i afera se veže za ta sredstva. Ta hala zjapi. Građani Srebrenice nisu osjetili ništa od tog miliona. Kupljena je gromada betona koja se zimus obrušila", rekao je.

Govoreći o tom šta će uraditi za Srebrenicu ako dođe na mjesto načelnika, kazao je da bi bila bi iluzija bilo šta obećati.

"Teško je stanje u Srebrenici. Onaj ko dođe poslije imat će veliki problem. Prvi put od rata se desilo da je Srebrenica kreditno zadužena - dva miliona KM, uz sve donacije koje smo imali, i to za neke seoske puteve i kupovinu građevinskih kontejnera kako bi se podržao povratak. To nigdje nema pa ni u ratnim zonama. Sada treba sanirati manjke u budžetu. Srebrenica je izrazito nerazvijena i bez podrške viših nivoa vlasti malo šta može", rekao je Tabaković.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Zbog pandemije korona virusa, prvi put neće biti organizovanog prevoza iz cijele zemlje na ukop i dženazu.

"Pripreme teku u skladu s preporukama. Sve aktivnosti će biti kao i ranijih godina, ali u manjem obimu. Neki su odustali od ukopa, neki su identifikovali posmrtne ostatke svojih najmilijih pa tačan broj još ne znamo, ali ukopa će biti", poručio je Tabaković.

(S. B. / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...