MIRO LAZOVIĆ O SPORAZUMU ZA MOSTAR: "Pozitivan korak kojeg treba dorađivati"

Član Predsjedništva Pokreta socijalne demokratije i pravde Miro Lazović kazao je kako ovu platformu trenutno čine Demokratska fronta i Socijaldemokrati Envera Bijedića te se nadaju dobrim rezultatima na lokalnim izborima prije svega u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

  • Politika

  • 19. Jun. 2020  

  • 0

"SPD je svjestan da se BiH nalazi u vrtlogu između konstantnih etničkih podjela i građanske opcije koja udara u zidove tih etničkih podijela. Potpuno smo svjesni da BiH treba političku opciju koja će se udružiti. Socijaldemokratije je razdijeljena i heterogena i SPD ima namjeru da ih okupi. Bez obzira što je SDP pobjegao mi im ostavljamo otvoreno mjesto", rekao je Lazović.

Najavio je i potpisivanje koalicionog sporazuma DF-a i Socijaldemokrata Envera Bijedića čime će ove stranke imati zajendičke kandidate na lokalnim izborima u KS, TK, ZDK, USK i svim lokalnim sredinama gdje se ukaže mogućnost. Jedno od tih mjesta je, rekao je Lazović, Lukavac u kojem već imaju načelnika.

Na pitanje da li mogu pobijediti SDA, rekao kako je SDA jedna konstanta koja se ne mijenja.

"I kada imaju određene udare zadržavaju gotovo identičan broj glasača i ne mislim da se tu može nešto mijenjati. Mislim da se može mijenjati na drugoj strani, građanskoj, i SPD treba biti alternativa postojećim podjelama. Očekujemo dobar rezultat u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu", rekao je Lazović.

Za Mostar je najavio dobre liste i kvalitetne kandidate.

"DF je taj koji će vući određene konce i mi ćemo se okupljati oko njih. Mislim da u ovom trenutku u Mostaru građanske stranke trebaju razmišljati o zajedničkim nastupima. Ovaj sporazum je pokazao da se ostave sa strane lični amoziteti, valjda će doći pameti i ovi lideri", rekao je Lazović.

Komentirajući sporazum koji su SDA i HDZ potpisali, rekao je da bi najgore za Mostar bilo da se ništa nije desilo. Istakao je kako su iza sporazuma stali predstavnici međunarodne zajednice.

"Fotografija na kojoj lideri HDZ-a i SDA potpisuju sporazum i iza stoje predstavnici međunarodne zajednice me podsjetila na mini Dejton. Jeste da je ovo drugi, dosta niži nivo, ali iza su, kao i u Dejtonu, stajali jaki ljudi međunarodne zajednice. Sporazum je takva kakav jeste i očekujem da će se voditi prava politička bitka u vijeću Mostara i da će ispravljati neke greške iz tog sporazuma, ali bitno je imati vijeće koje će preuzimati odgovornsot za dobre i loše stvar. Mostar je bio kočnica i za pregovore i na nivou Federacije i na nivou BiH. Kritičan sam jer zašto je ovaj dogovor između dvije stranke, zašto ne i ostale koje učestvuju. On će biti u Parlamentu BiH i naići će na blokade i kočnice, ali ponavljam, na prvo viđenje sporazuma, mislim da ga ne treba odbacivati jer je pozitivan korak kojeg treba dorađivati", rekao je Lazović.

Poručio je kako BiH treba izvaditi iz kandži etničkih podjela i učiniti temelje stabilnijim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...