OVE ČINJENICE SU IZAZVALE PRAVU BURU U AMERICI: BBC odabrao 10 najsnažnijih tvrdnji Boltona o Trumpu

Od dana kada je stupio na dužnost predsednika SAD, Donalda Trumpa pratile su brojne burne reakcije javnosti. Poslednja u nizu dolazi nakon najave o izdavanju knjige bivšeg savjetnika Trumpa za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona. Zbog čega je ta knjiga izazvala veliki nemir Trumpa i njegovog tima?

  • Svijet

  • 21. Jun. 2020  21. Jun. 2020

  • 0

Knjiga "U prostoriji u kojoj se to dogodilo" već mjesecima je predmet pravnog spora između Bijele kuće i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Sukob je eskalirao u utorak nakon što je Trumpova administracija na sudu pokušala da Boltonu oduzme zaradu na knjigu i da zaustavi njeno objavljivanje, tvrdeći u optužbi da je prekršio ugovor o povjerljivosti informacija i da je na taj način rizikovao nacionalnu bezbjednost. Američki savezni sud je, međutim, presudio u korist Boltona i odobrio prodaju knjige.

Šta to Bolton u knjizi prenosi, a što ne odgovara američkom predsjedniku? Na osnovu pojedinih izvoda iz knjige, BBC izdvaja ovih deset tvrdnji:

1. Trump je želeo pomoć Kine kako bi bio reizabran

Bolton u knjizi opisuje sastanak Trumpa i kineskog predsednika Xi Jinpinga u Japanu prošle godine. Prema njegovim navodima, Trump je razgovor iznenada prenio na temu američkih predsjedničkih izbora 2020. godine, aludirajući na ekonomsku sposobnost Kine i moleći Xi Jinpinga da osigura njegovu pobjedu.

"Naglasio je značaj poljoprivrednika i tražio da Kina poveća kupovinu soje i pšenice tokom predizbornog perioda", piše Bolton.

Poljoprivreda je jedna od glavnih grana privrede u američkim državama Srednjeg zapada, koji je doprinio Trumpovoj pobjedi 2016. godine.

2. Trump je rekao Xi Jinpingu i da je izgradnja kampova za zatvorenike "prava stvar"

BBC piše da je način na koji Kina tretira Ujgure i druge manjine doveo do međunarodne osude. U srijedu je Trump potpisao sankcije protiv kineskih zvaničnika koji su učestvovali u kreiranju takvog vida kazne, što je izazvalo ljut odgovor Kine. 

Međutim, u knjizi Johna Boltona piše da je, kada je Xi Jinping branio izgradnju kampova, Trump tu akciju podržao.

3. Trump je nudio "lične usluge"

Bolton u knjizi piše da je Trump nudio lične usluge pojedinim državnicima. Kao primjer navodi turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i Trumpovu ponudu da interveniše tokom američke istrage protiv jedne turske kompanije koja je navodno prekršila sankcije prema Iranu.

Trump je tada rekao, kako piše bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, da će se "pobrinuti za te stvari" i da su tužioci u slučaju "Obamini ljudi". 

4. Trebalo je da demokrate ulože više u proces impeachment-a

Bolton u knjizi kritikuje demokrate, navodeći da su tokom pokušaja opoziva Trumpa napravili grešku fokusirajući se samo na temu Ukrajine. Da su proširili istragu, demokrate bi ubjedile više Amerikanaca da je Trump počinio "teške zločine i prekršaje", što bi, prema Boltonovim tvrdnjama, bilo dovoljno da ga smjene sa mjesta predsjednika.

Bolton je, inače, prošle godine odbio da svjedoči tokom procesa opoziva Donalda Trumpa. 

5. Sugerisao je da želi više od dva mandata

Bolton u knjizi ponovo spominje razgovor Trumpa i Xi Jinpinga. Bolton tvrdi da je američki predsjednik kineskom kolegi rekao da Amerikanci žele ustavne promjene kako bi mu omogućili da na mjestu predsjednika bude više od dva mandata.

6. Nije znao da je Velika Britanija nuklearna sila...

Velika Britanija je treća zemlja, poslije SAD i SSSR-a, koja je testirala atomsko oružje 1952. godine. Međutim, izgleda da je činjenica da Britanija pripada malom krugu zemalja koje su razvile nuklearno oružje za američkog predsjednika novost.

Jedan izvor prepričao je razgovor tokom sastanka između Trumpa i bivše premijerke Velike Britanije Therese May, tokom kog je spomenuto da je Britanija nuklearna sila. Trump je na to odgovorio: "Oh, zar ste vi nuklearna sila?". Bolton navodi da Trumpova opaska nije bila šala.

7. Mislio je da je Finska deo Rusije

Bolton piše da je Trump imao još "rupa" u znanju. Prije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u finskoj prestonici Helsinkiju, Trump je savjetnike upitao da li je Finska "neka vrsta ruskog satelita". 

8. Bio je vrlo blizu odluci da napusti NATO 

Donald Trump konstantno kritikuje NATO alijansu, uglavnom pozivajući druge zemlje članice da uvećaju svoje izdatke za budžet saveza, navodi BBC.

Uprkos tome, SAD su i dalje članice, ali Bolton piše da je na samitu NATO-a 2018. godine Trump gotovo odlučio da odstupi iz saveza.

"Mi ćemo izaći, a ne braniti one koji nisu (platili)", rekao je Trump, piše Bolton.

9. Napad na Venecuelu bio bi "cool"

Tokom jedne od diskusija o nemirima u Venecueli, Trump je rekao da bi bilo "cool" napasti tu zemlju, navodi Bolton u knjizi. Također, Trump je rekao da Venecuela pripada Sjedinjenim Državama.

10. Čak su ga i saveznici ismijavali

U knjizi Johna Boltona navodi se nekoliko primjera kada su Trumpa ismijavali i zvaničnici iz Bijele kuće.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost takođe piše o disfunkcionalnosti Bijele kuće gdje su, kako kaže, sastanci više ličili na "borbu za hranu" nego na mjesto gde se kreira politika.

(SB / RTS)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...