DVA SASTOJKA ČINE ČUDA: Doznajte kako uz pomoć jedne od najefikasnijih biljaka na svijetu napraviti idealan recept za savršenu probavu…

Uspješno uklanja ostatke hrane koji se talože u crijevima i koje je s vremenom sve teže eliminirati.

  • Zdravlje

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 0

Psyllium ili indijski trputac (lat. Plantago ovata) jedna je od najefikasnijih biljaka koje pomažu probavi.

Idealna je namirnica za proljetno čišćenje organizma, koje će pomoći tijelu da se riješi toksina u probavnom sistemu, a koji stvaraju bazu za nastanak hroničnih bolesti.

Uspješno uklanja ostatke hrane koji se talože u crijevima i koje je s vremenom sve teže eliminirati.

Sitne sjemenke psylliuma, indijskog trputca koje možete otopiti u vodi, povećavaju svoj volumen i do 15 puta, što će vam, osim osjećaja sitosti, osigurati i olakšano čišćenje probave, jer potiče rad crijeva.  

Psyllium preporučuju stručnjaci širom svijeta s obzirom na to da uspješno zamjenjuje sintetičke laksative.

Može pomoći u slučaju hroničnog zatvora, iritabilnog kolona, Cronove bolesti, upale debelog crijeva, sindroma lijenih crijeva, povišenog holesterola povezanog s hroničnim zatvorom te drugim stanjima otežane i problematične probave.

Može biti saveznik u čišćenju organizma, kao i u pripremi svježih napitaka ili smoothija koje inače koristite u svojoj prehrani.

Napitak od psylliuma i jogurta za čišćenje crijeva

Iskoristite psyllium, koji je bogat vlaknima, i acidofil jogurt, jedan od najpopularnijih probiotika, kako biste imali zdravu i neopterećenu probavu.

Ova kombinacija potaknut će pražnjenje želuca i crijeva, ukloniti naslage zaostale probave i pomoći u obnovi zdrave crijevne mikroflore.

Indijski trputac na sebe veže masnoće pa je pogodan i za sve one koji se brinu o zdravom srcu, krvnim žilama i svima onima koji imaju problema s holesterolom. 

Možete ga pretvoriti u doručak koji ćete konzumirati u razdoblju od sedam dana, odnosno u periodu u kojem čistite organizam. 

SASTOJCI

2 čajne kašikice psyllium ljuskica

2 dl jogurta acidofil (ili domaćeg kefira)


PRIPREMA

Pomiješajte acidofil/kefir i psyllium te odmah popijte napitak.

Popijte obavezno 2 dl vode nakon obroka, ali i cijeli dan pijte više tekućine nego inače.

Indijski trputac će nabubriti u želucu i crijevima te se pri tome vezati na tekućinu, što može izazvati blagu dehidriranost pa neka vam čaša vode uvijek bude pri ruci.

U nastavku pogledajte za šta je još dobar i zbog čega se koristi Psyllium.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...