OVO SE NIKADA PRIJE NIJE DOGODILO: Vodeće svjetske agencije o Vučićevoj pobjedi na parlamentarnim izborima u Srbiji, SLIJEDI PRIZNAVANJE KOSOVA...

Vodeće svjetske novinske agencije izvijestile su sinoć o parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Srbiji, navodeći da je stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ostvarila uvjerljivu pobedu, a da su vodeće opozicione partije bojkotovale glasanje.

  • Politika

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 3

Američka agencija Associated Press javila je da je predsjednik Srbije Vučić "proglasio uvjerljivu pobjedu svoje desničarske partije na izborima, održanim uz zabrinutost zbog širenja koronavirusa i uz bojkot većeg dijela opozicije".

Associated Press navodi da prvi nezvanični rezultati ukazuju na to da će Srbija imati jedinstven parlament, "praktično bez opozicije i sa svega tri ili četiri stranke od 21, koliko ih je izašlo na izbore".

Izbori su održani u vrijeme kada Srbija i dalje prijavljuje desetine novih slučajeva zaraze koronavirusom poslije potpunog ublažavanja restriktivnih mjera, dodaje AP.

Agencija piše da je izlaznost bila niža nego na prethodnim izborima i da je nekoliko vodećih opozicionih stranaka bojkotovalo glasanje, navodeći kao razloge nedostatak slobodnih i poštenih uslova za izbore i opasnost po javno zdravlje.

"Autokratski predsjednik pozvao je pristalice da izađu na izbore u velikom broju kako bi dobio snažan mandat za pregovore o budućnosti bivše srpske pokrajine Kosovo, uz međunarodno posredovanje", navodi AP.

Francuska agencija France-Presse javila je da je stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "na ivici cementiranja vlasti" poslije "nezaustavljive pobjede", kojoj je doprinio bojkot vodećih opozicionih partija.

France-Presse navodi da su vodeće opozicione stranke bojkotovale izbore, "smatrajući da su slobodni izbori nemogući zbog gušenja slobode medija i demokratije".

Francuska agencija podsjeća da su izbori u Srbiji prvi u Evropi od početka pandemije koronavirusa i dodaje da su se "odvijali u sjenci predsjednika Vučića, koji je izašao jači iz krize izazvane koronavirusom i popularniji je nego ikad prije".

Uprkos apelima opozicije da građani ostanu kod kuće, odziv glasača "nije dramatično opao", već na 50 posto, prema procjeni vladajuće Srpske napredne stranke, navodi AFP.

Vučić će poslije izbora, dodaje AFP, "morati da se angažuje u dijalogu s Prištinom, koji je zamrznut duže od godinu dana".

Agencija Reuters navodi da projekcije rezultata ukazuju na "uvjerljivu pobjedu Vučićeve konzervativne stranke na izborima".

Biračka mjesta bila su opremljena maskama i dezinfekcionim sredstvima za gotovo 6,6 miliona birača, a očekivalo se da će mnogi od njih preskočiti glasanje, dijelom zbog straha od koronavirusa, piše Reuters.

Britanska agencija dodaje da je na izlaznost utjecao bojkot nekih opozicionih partija, prema kojima, kako se navodi, izbori neće biti ni slobodni ni pošteni zbog Vučićeve kontrole nad medijima.

Buduća vlada, dodaje Reuters, "suočit će se sa sve većim pritiskom EU-a i SAD-a da prizna nezavisnost Kosova, što je potez koji se smatra ključnim za regionalnu stabilnost".

Ruska agencija TASS objavila je da su vladajući naprednjaci pobijedili na izborima u Srbiji.

TASS je prenio podatke Republičke izborne komisije da je vladajući Vučićev SNS osvojio 63,35 posto glasova.

U izvještaju se navodi da je glasanje prošlo bez ozbiljnijih prekršaja i da je održano u uslovima pojačanih mjera zaštite zbog epidemije koronavirusa.

Kineska agencija Sinhua navela je da su u Srbiji održani prvi izbori u Evropi od izbijanja pandemije koronavirusa i da su naprednjaci i socijalisti jedine dvije partije koje su osvojile dvocifrene procente podrške.

Iako se u Srbiji dnevno registruje oko 100 novih pacijenata s koronavirusom, zdravstveni zvaničnici tvrdili su da nema razloga za brigu da će izbori iskomplikovati epidemiološku situaciju i savjetovali su birače da drže distancu od najmanje jednog metra i da se ne zadržavaju na biralištima duže od 15 minuta, piše Sinhua.

Španska agencija EFE navodi da je na izborima u Srbiji pobijedila konzervativna populistička stranka predsjednika Vučića.

Prenoseći procjene organizacije CeSID, EFE dodaje da je na drugom mjestu SPS, koji je do sada bio članica vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...