„SB“ NA LICU MJESTA; KARADŽIĆEV KOMANDANT PRED SUDOM: Počelo suđenje Milomiru Savčiću, tereti se za genocid u Srebrenici, ali i…

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Milomiru Savčiću, kojeg optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

  • Društvo

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 0

Podsjećamo, Savčić je optužen u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u čijem je sastavu bio i Bataljon vojne policije, da je od 11. do 15. jula 1995. svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prema navodima Tužilaštva, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS-a i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

U fotogaleriji pogledajte šta je jutros pred Sudom BiH zabilježio naš fotoreporter.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...