ČOVIĆ, PRINCIPIJELAN KAO I UVIJEK: U Mostaru hoće potpuno građanski princip, na nivou entiteta strogo konsocijaciju!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru da je zadovoljan postignutim dogovorom oko grada Mostara.

  • Politika

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 1

Čović je kazao kako je prijedlog HDZ-a bio da se gradonačelnik Mostara bira s otvorene liste po građanskom principu jedan čovjek, jedan glas, ali da je zadovoljan i postignutim dogovorom koji, kako je kazao, garantuje ravnopravnost svih građana Mostara.

- Želim da budem vrlo jasan, u Mostaru, naša želja je bila da bude potpuno građanski koncept na lokalnim izborima, da prema državi idemo s jačanjem entitetskog, nacionalnog ako hoćete, vrlo jasna zastupljenost konstitutivnih naroda. Naš je prijedlog bio da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi, da se svak' može kandidirati i izabrati gradonačelnika. Naš je prijedlog bio da je Mostar jedna izborna jedinica, ali to je prošlo vrijeme, sad smo dogovorili ovaj dio - potcrtava Čović.

A da bi to vrijedilo, kako je rekao, mora se usvojiti gradski statut Mostara na prvoj sjednici Vijeća.

- Da bi se on usvojio, treba nam dvotrećinska većina, što znači da to nije dostatno HDZ-a i SDA. Kakav god bude raspored snaga, očito će morati sve druge opcije biti uključene, pa i predstavnici srpskog naroda. U svakoj varijanti, srpskog naroda će morati biti minimalno četiri vijećnika u Gradskom vijeću - ističe Čović.

Lider HDZ-a dodao je kako sve izmjene Izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru.

- Izmjene Izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru, jer tamo je zakonodavac. Uvjeren sam da ćemo na prvim sjednicama Parlamenta u narednih 15 dana imati i na Zastupničkom domu i na Domu naroda raspravljene i usvojene dopune Izbornog zakona koje se tiču grada Mostara. To je moje mišljenje. Uvjeren sam da ćemo imati dovoljnu većinu u oba doma i da ćemo imati preduvjete za normalno organiziranje izbora u Mostaru - kazao je Čović.

Dotakao se i pogoršane epidemiološke situacije zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

- Postoji mogućnost ponovnog zatvaranja državne granice s Hrvatskom usljed porasta broja zaraženih koronavirusom. Na dobrom smo putu da se granica s Hrvatskom ponovo zatvori. Moramo se uozbiljiti - poručio je Čović.

Ponovio je stav HDZ-a BiH da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH nelegitimna i nelegalna, ali da donosi odluke te da očekuje da će „neka tijela oko toga vrlo jasno zauzeti stajališta“.

Čović je čestitao izbornu pobjedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na parlamentarnim izborima kazavši kako malo ko u regionu i Evropi može da se pohvali takvom podrškom birača.

Odgovorio je i hoće li podržati SDA-ov prijedlog za ministra sigurnosti BiH.

- Gospodin Cikotić je prijedlog SDA i to je njihovo pravo, kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna ili uopće branitelja iz BiH i HVO-a da ne prihvati tog kandidata i predstavnici HDZ-a i HNS-a u Zastupničkom domu sigurno neće podržati tog kandidata - dodao je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...