BIVŠI ČETNIK I DALJE JAŠE: Pobjeda Aleksandra Vučića koliko je loša za Srbiju - još je lošija za Hrvatsku…

Vučić, Šešelj, Vulin i slični profili srpskih političara idealan su saveznik polusvijeta koji se na Balkanu bavi politikom i koji bi, da nije takvih saveznika, bio na krajnjoj margini, a ovako ponekad i zadobije neki utjecaj.

  • Regija

  • 23. Jun. 2020  23. Jun. 2020

  • 2

Uvjerljiva, predvidiva, sjevernokorejska pobjeda Vučićeve stranke u Srbiji, loša je vijest kako za Srbiju, tako i za Hrvatsku.

Aleksandar Vučić politiku prema Hrvatskoj vodi, naime, uglavnom na održavanju stalne napetosti: održava paravojni žargon, ne dopušta pomak prema normalizaciji, živi od incidenata i sitnih verbalnih provokacija, pišu 24sata.

Samoj Srbiji mnogo korisniji bio bi neko nalik na Willyja Brandta, ali takvog zasad nema.

Opozicija je izbore bojkotirala, jer ih je Vučić prije toga učinio suštinski nepotrebnima - svima je bilo jasno da nije riječ o izborima nego o glasanju, odnosno potvrđivanju legitimiteta velikog vođe pa u tome nisu sudjelovali.

Prvi mu čestitao Orban

Vučićevi naprednjaci (kako li tek izgledaju nazadni?) dobili su više od 62 posto glasova, 189 mjesta u parlamentu. Prva sljedeća stranka, savez “malog Slobe” Ivice Dačića i Bandićevog jarana Palme, ima tek 10,6 posto glasova, odnosno 32 mandata, a prag je prešla još samo lista Aleksandar Šapić - Pobjeda za Srbiju sa 3,8 posto glasova, odnosno 12 mandata. I to je to.

Vučiću je prvi čestitao Viktor Orban (koji je svojedobno prvi čestitao Karamarku, a u odličnim je odnosima i sa Plenkovićem i Kolindom, pri čemu se čini da ni Škori nije mrzak). I to je element koji nas treba zabrinuti: autoritarnost se razlijeva regijom kao poplava. Ona je modni hit trenutka i ne ovisi o namjerama političara nego se vodi situacijskom logikom.

Hrvatima u Srbiji prijetili i uznemiravali ih

Orban je počeo kao ljevičar, Sorošev stipendist, pa završio kao desničarski čvrstorukaš. Nije ni Plenković mislio da će mu za opstanak biti nužan neko poput Bandića pa je ipak postao njegov saveznik i svetac zaštitnik.

Manjine su u Srbiji prošle očekivano loše. Jedina stranka hrvatske manjine zadržala je mjesta samo u parlamentu grada Subotice i jedan je osvojila u mjestu Bač, rekao je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

- Doživjeli smo, kao većina političkih takmaca, neuspjeh kada je u pitanju pozicioniranje u republici i pokrajini. U nekoliko lokalnih samouprava imat ćemo vijećnike i na taj način osigurat ćemo minimalnu političku relevantnost u Srbiji - naveo je Žigmanov.

On kaže da su izborni uvjeti bili „izuzetno neravnopravni“, da je postojao cijeli niz neregularnosti kada su u pitanju predizborne aktivnosti, kao i da je društvena klima po hrvatsku manjinu loša.

- Mediji su nam bili nedostupni, građani agresivno uznemiravani telefonskim pozivima koji su imali elemente prijetnji, a bilo je i ucjena. Posebno treba ukazati na pokušaje penetriranja u hrvatsku zajednicu uključivanjem u izbornu utrku grupe građana pod imenom Hrvatski demokratski forum (HDF) - izjavio je Žigmanov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...