OBOREN ZASTRAŠUJUĆI REKORD: Zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou…

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Genevi je putem videolinka održao konferenciju za medije.

  • Svijet

  • 23. Jun. 2020  23. Jun. 2020

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je kako je jučer došlo do rekordnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom, koje je bilo veće od 183.000, te da je virus i dalje smrtonosan.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Genevi je putem videolinka održao konferenciju za medije.

”Gotovo svakog dana dolazimo do novog i zastrašujućeg rekorda”, rekao je on.

Dodao je kako je WHO-u jučer na globalnom nivou prijavljeno više od 183.000 slučajeva koronavirusa te da je to do sada najveća brojka na dnevnom nivou.

Ghebreyesus je dodao kako je WHO-u do sada prijavljeno više od 8,8 miliona slučajeva zaraze i više od 465.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s infekcijom.

”U pojedinim zemljama dolazi do brzog rasta broja zaraženih i umrlih”, pojasnio je on.

Podsjetio je i kako su pojedine zemlje nakon uspješnog stavljanja virusa pod kontrolu, ukinule određene zabrane te da su ponovo pokrenule ekonomiju.

”Sve zemlje se suočavaju s osjetljivim balansom između zaštite svojih ljudi i minimiziranja društvene i ekonomske štete. Nije u pitanju izbor između života i sredstava za život. Zemlje mogu uraditi oboje”, rekao je Ghebreyesus.

Novinar Anadolije upitao je za izjave pojedinih naučnika o mogućem slabljenju virusa.

Maria Van Kerkhove, vođa tima za borbu protiv Covida-19, odgovorila je kako naučnici istražuju da li ima promjena na virusu.

”Treba istaknuti da je ovaj virus vrlo smrtonosan. Kada ima mogućnost da zarazi ljude, može usmrtiti ljude. Moramo se pobrinuti da svi tretiramo ovaj virus veoma ozbiljno i pobrinuti se da uradimo sve što možemo da spriječimo infekciju”, rekla je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...