PIŠI PROPALO; NOVI POKUŠAJ ZADUŽENJA PUTEVA RS-a: Propao plan za kredit od 200 miliona, raspisan tender za 13...

Nakon što je Nenadu Nešiću propao plan da na međunarodnom tenderu zaduži to preduzeće za 200 miliona konvertibilnih maraka, on je raspisao novi tender za kreditno zaduženje u iznosu od 13.000.000 KM

  • Mini market

  • 25. Jun. 2020  

  • 0

Piše: LJILJANA KOVAČEVIĆ  

Nenad Nešić, v. d. direktora „Putevi Republike Srpske“ je raniji međunarodni tender objavio u martu i „vukao“ ga je sve do 11. juna, kada je poništen, jer je bilo jasno da ne može naći kreditora. Raspisivanje novog tendera potvrđuje da je ovo javno preduzeće potpuno bez novca i da Nešić na sve načine pokušava doći do para.  U obavještenju o novoj javnoj nabavci, koji su „Putevi Republike Srpske“ objavili 22. juna, navedeno je da se ovo preduzeće namjerava zadužuti 13 miliona KM za „finansiranje investicionih ulaganja“.

alt 

Prema izvorima Žurnala, postoji odluka Vlade Republike Srpske da se „Putevi RS“ mogu zadužiti u ukupnom iznosu od 80 miliona maraka. Novoraspisani javni tender za kreditno zaduženje od 13 miliona maraka je tek prva faza tog zaduženja i, prema našim izvorima, već je dogovoreno kako će biti realizovana. Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik obećao je Nešiću da će „Puteve RS“ u ukupnom iznosu od 80 miliona kreditirati Investiciono-razvojna banka (IRB RS) i banjalučka Nova banka, a da je ovih 13 miliona KM tek prva faza tog procesa.

Prema izvorima Žurnala, ovakav dil Dodik i Nešić su postigli kako bi putem „Puteva RS“ izvukli novac za SNSD i DNS, za kampanju pred lokalne izbore zakazane za 15. oktobar.

Nenad Nešić je u decembru prošle godine preuzeo vođstvo DNS-om od dugogodišnjeg lidera te stranke Marka Pavića, iako protiv njega postoji više krivičnih prijava koje stoje u ladicama Uprave za organizovani kriminal i Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo. Krivična prijava protiv Nešića napisana je još januara 2019. godine zbog prisiljavanje putarskih firmi da od Nešićeve privatne firme "Legend" kupuju so i druge materijale, po enormno visokim cijenama, za posipanje puteva u zimskim uslovima.

Ranije je dokumentovano i da je Nešić iznuđivao novac od putarskih preduzeća. Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu duže od godinu i po dana drži u ladici prijavu protiv Nešića o prinudi jedne putarske firme da u izbornoj kampanji 2018. asfaltira prilaze kućama njegovih glasača.

Kada je došao na čelo „Puteva RS“ Nešićeve privatne firme dugovale su UIO i Poreskoj upravi RS oko 1,2 miliona KM, a danas Nešić posjeduje brojne, milionski vrijedne, nekretnine, uknjižene na najbliže članove porodice, u Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Budvi, Herceg Novom…

Njegova firma “Dar Company” Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, a firma „N trade“ 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM. Do danas ti dugovi nisu uplaćeni u budžete BiH i RS.

Pred opšte izbore 2018. godine objavljeni su dokazi, video snimci, koji nedvosmisleno dokazuju da je Nešić učestvovao u kupovini glasova. Ni po tom osnovu nije bilo reakcije tužilaštva, jer Nešić ima političku zaštitu Milorada Dodika, ali i predsjednika VSTS Milana Tegeltije. Nešić je nedavno kupio tri i po dunuma zemlje u Trnovu, gdje njegova privatna firma namjerava graditi apartmane, a trenutno gradi ogromnu zgradu kraj zdanja Skupštine tog Grada.

Poznat je i po „šutanju“ novčanica na jednoj privatnoj zabavi, da bi kasnije, uz pomoć ljudi iz MUP-a, za to bio okrivljen njegov rođeni brat, mada su video snimci više nego jasno potvrdili da je u pohodu bahatosti Nenad Nešić bio taj koji je nogom nabijao novčanice u apoenima od 100 maraka.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...