POMPEO UZBURKAO DUHOVE: "Sjedinjene Države i Evropska unija moraju se zajedno suprotstaviti Kini..."

SAD-u i Evropskoj uniji potrebno je zajedničko razumijevanje Kine kako bi joj se oduprli, kazao je u američki državni sekretar Mike Pompeo nazvavši Kinu prijetnjom te ju je optužio da krade evropsko intelektualno vlasništvo kako bi razvila svoju ekonomiju

  • Svijet

  • 25. Jun. 2020  

  • 1

Pompeo je kazao da je prihvatio prijedlog šefa evropske diplomatije Josepa Borella, koji je ovog mjeseca predložio kreiranje formalnog američko-evropskog dijaloga o Kini. 

Pompeo će ubrzo putovati u Evropu, gdje će organizirati prvu sesiju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"Na djelu je transatlantsko buđenje prema istini o onome što se dogodilo", kazao je Pompeo u videoobraćanju.

"Nije riječ o SAD-u koji se suprotstavlja Kini, već o svijetu koji se suprotstavlja Kini", kazao je.

Američko-evropski dijalog

Brisel je, kao i Washington, zabrinut zbog kineskih predatorskih trgovačkih praksi, no EU nastoji ići srednjim putem između Kine i SAD-a.

Predstavnici EU-a, najvećeg svjetskog trgovinskog bloka, razgovarali su s kineskim vodstvom u ponedjeljak i na Peking gledaju kao partnera u borbi protiv klimatskih promjena i kao ekonomskog suparnika.

Pompeo kaže da EU treba djelovati protiv Kine, koju je optužio za krađu evropskog intelektualnog vlasništva i kršenje pravila trgovanja, kako bi se zaštitile ekonomije evropskih zemalja, a ne kako bi udovoljio SAD-u.

"Oni imaju pristup našim tržištima kapitala kakav mi nemamo kod njih", kazao je Pompeo.

Pompeo je kazao da će se u sklopu američko-evropskog dijaloga dijeliti informacije o Kini.

Kazao je da se nada, iako će postojati različita mišljenja u odboru, da će taj format biti "katalizator za djelovanje". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...