BORIS TADIĆ, BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE: Što su bolje privatne i poslovne veze između Vučića i Đukanovića, to su lošiji odnosi Srbije i Crne Gore…

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, u razgovoru za srbijansku Novu TV komentirao je aktuelno zaoštravanje odnosa između Srbije i Crne Gore.

  • Regija

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

"U vreme kada sam bio predsednik, gradio sam institucionalne odnose s Crnom Gorom i ti su odonosi bili realativno dobri, iako je Crna Gora u tome periodu priznala Kosovo. Aleksandar Vučić kao predsjednik gradi privatne odnose, koji počivaju na prijateljstvu, interesnim i poslovnim vezama između njega i Mila Đukanovića. Što su bolji lični, poslovni odnosi Vučića i Đukanovića, to su lošiji i napetiji odnosi između Srbije i Crne Gore."

Boris Tadić rekao je da postoje čvrste interesne veze između svih populističkih lidera u Evropi i da se oni među sobom jako dobro razumiju i slažu. "Takvi populistički lideri su Đukanović, Vučić, Orban u Mađarskoj, Kacinski u Poljskoj, Erdogan u Turskoj. I, naravno, Trump u SAD-u...

Đukanović je prvi put došao u Srbiju 2013. i rekao da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu imali bolje odnose nego tada. Sa mnom na čelu Srbije, nije imao dobre odnose, jer smo mi progonili kriminalce koji su bili povezani s vlastima u Crnoj Gori, poput Darka Šarića."

Boris Tadić je rekao da postoje ljudi, zajednički prijatelji Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, koji se brinu da se njihovi odnosi ne pokvare uprkos svim prividnim sukobima. "To je, prije svih, Vladimir Popović Beba, nekadašnji bliski saradnik pokojnog Zorana Đinđića, koji je sada savjetnik Aleksandra Vučića. Drugi čovek je Stanko Subotić Cane, kontroverzni srpski i crnogorski biznismen, također blizak obojici predsjednika. Da podsjetim samo na njihov sastanak u hotelu "Ritz"", kazao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Inače, famozne sastanke u hotelu "Ritz" u Parizu, prema tvrdnjama Vojislava Šešelja, organizirala je tajna policija Francuske tokom 2007. i 2008. godine. Sastancima su prisustvovali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Stanko Subotić i Vladimir Popović Beba. Tada je dogovoreno da se Nikolić i Vučić odvoje od Vojislava Šešelja, napuste Srpsku radikalnu stranku i formiraju Srpsku naprednu stranku, piše „Slobodna Bosna“.

Ove sastanke potvrdio je i Arno Danžan, jedan od učesnika i organizatora, neko vrijeme najistaknutiji francuski obavještajac na Balkanu. Prema tvrdnjama Šešelja, Stanko Subotić, koji živi u Francuskoj i vlasnik je brojnih neketnina, vinograda, dao je tada Tomislavu Nikoliću milion eura za potrebe formiranja nove stranke.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...