MNOGI ĆE SE RAZOČARATI: Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat Sergeu Brammertzu, odluka stupa na snagu...

Brammertz je tužilac Mehanizma od 1. marta 2016. godine, a prethodno je bio tužilac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 1. januara 2008. do njegovog zatvaranja krajem 2017. godine

  • Društvo

  • 26. Jun. 2020  

  • 0

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda imenovalo je Sergea Brammertza na novi mandat tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove. Odluka VS stupa na snagu od 1. jula, a mandat će trajati do 30. juna 2022. godine, prenosi Anadolija.

Brammertz je tužilac Mehanizma od 1. marta 2016. godine, a prethodno je bio tužilac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 1. januara 2008. do njegovog zatvaranja krajem 2017. godine.

Vijeće sigurnosti je dovršilo pregled napretka rada Mehanizma od posljednje revizije u junu 2018. godine, pozdravljajući izvještaj Mehanizma u tom pogledu.

Poziv državama na saradnju s Mehanizmom

U rezoluciji koju je donijelo, Vijeće sigurnosti također je pozdravilo hapšenje u Francuskoj 16. maja ove godine Feliciena Kabuge, optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti, navodno počinjene u Ruandi 1994. godine.

Pohvalilo je ured tužitelja Mehanizma zbog njegove saradnje sa policijom i pravosudnim vlastima u Francuskoj, kao i Ruandi, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj i drugim zemljama, zajedno s EUROPOL-om i INTERPOL-om, koji su pridonijeli lociranju i hapšenju bjegunaca, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu.

Vijeće sigurnosti, uz ostalo, pozvalo je sve države da u potpunosti sarađuju s Mehanizmom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...