ŠTEDI SE: Bh. privredi osigurana podrška od oko 42 miliona KM

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je Predsjedništvo na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. u skoro nepromijenjenom tekstu kakav su dobili od Vijeća ministara BiH.

  • Politika

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

- Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga Bosne i Hercegovine - precizirao je Džaferović.

Dodao je da se jedina izmjena u odnosu na tekst Vijeća ministara odnosi na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je, također, prisustvovao sjednici, rekao je da je obustavljena svaka nabavka automobila za institucije BiH, osim za sigurnosne agencije - rekao je Džaferović.

Džaferović je pojasnio da su za 50 posto smanjeni planirani izdaci za službene telefone, reprezentaciju, kancelarijski namještaj i materijal svim bh. institucijama, osim za sigurnosne agencije.

- Stavka koja se odnosi na podršku bh. privredi, iznosi oko 42 miliona KM - istaknuo je Džaferović.

Naveo je da razumije da su Ministarstvu odbrane potrebna sredstva, ali da se zbog poznate situacije ove godine svi moraju uklopiti u principe ušteda.

Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo usvojilo odluku kojom Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže da budžet usvoji po hitnoj proceduri. 

Potcrtao je da će utvrđeni Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. danas biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i da očekuje da bude usvojen u što kraćem roku.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...