NOVI PROBLEMI ZA PJEVAČA POLITIČARA: Škorina supruga Kim Ann kao 18-godišnjakinja pisala je za četničke novine?

Izdavač časopisa "Američki Srbobran" bio je Srpski narodni savez, a urednik "srpski pseudoistoričar" Jovan Deretić.

  • Regija

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

Kim Ann Škoro, tada Luzaich, u svojim mladim danima surađivala je i objavljivala članke u četničkom časopisu "Američki Srbobran".

Objavio je to danas portal Index, koji tvrdi kako je u posjedu najmanje jednog uratka s njenim potpisom te nekoliko fotografija, iz kojih je vidljivo da je bila članica "Balkan Dance Ensemblea". Portal navodi kako je riječ o činjenicama koje se nigdje ne spominju u njihovim službenim biografijama. 

Novinar je pokušao kontaktirati Kim i Miroslava, ali je, kako kaže, naišaona blokadu te se pokušala zaustaviti objava članka. Ističe kako je izdavač časopisa koji je u SAD-u promovirao četništvo, bio Srpski narodni savez iz Pittsburgha, jedna od manjinskih organizacija Srba u Americi.

Tada 18-godišnja Kim pisala je o zbivanjima u svojoj folklornoj skupini. Novine je tada uređivao Jovan Deretić, kojeg portal opisuje, pozivajući se na Wikipediju, kao "srpskog pseudoistoričara i publicistu" i "zastupnika pseudoznanstvene teze alternativne povijesti Srba". Upravo se Deretiću pripisuje teza o Srbima kao "božanskom narodu", a poznat je i po tezama kako su Srbi dobili Kosovsku bitku i da su Hrvati, zapravo, Avari koji su primili srpski jezik. 

Portal je objavio i kako se dvoumio oko objave teksta s obzirom na to da su pitanja nacionalnosti i vjere osobne naravi, ali s obzirom na to da Miroslav Škoro svoju ideologiju temelji na nacionalističkom diskursu, valja ukazati na to da mu je supruga surađivala s časopisom koji je otvoreno promovirao četništvo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...