OD SADA SVE SE MIJENJA: Sjajne vijesti za kupce novih vozila, ovo će morati imati svaki novi automobil proizveden u Evropi…

Članice Evropske unije dogovorile su sve promjene koje se tiču novih automobila i vanova, odnosno sigurnosne opreme u njima.

  • Auto

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Od 2022. godine u svim novim vozilima koja se prodaju u EU, mora biti ugrađena utičnica za Alcolock, crna kutija, sistem automatskog kočenja, sistem upozorenja na skretanje u drugu saobraćajnu traku…

Također, dizajnerski, svi novi automobili i vanovi morat će ponuditi takav oblik prednjeg dijela vozila (poklopca motora) koji će pri sudaru smanjivati mogućnost povredA glave pješaka i biciklista, piše „Slobodna Bosna“.

Zanimljivo je da se spominje utičnica za Alcolock, što, vjerovatno, najavljuje i promjene u nacionalnim zakonodavstvima, odnosno opciju da se recidivistI koji su kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola, obavežU da prije pokretanja automobila koriste taj uređaj. Imaju li nedopuštenu količinu alkohola, neće moći uključiti motor vozila. Neke države već imaju tu odredbu u zakonodavstvima.

Što se crne kutije tiče, ona će snimati telemetrijske podatke – prije, tokom i nakon saobraćajne nesreće.

Vjeruje se da će s ovim mjerama do 2038. biti izbjegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u saobraćaju te 140.000 teških povreda. Stručna tijela Evropske unije procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor.

Ovo su svi sistemi koji će biti obavezni u novim automobilima od 2022. godine:

– utičnica za Alcolock

– sistem automatskog kočenja

– sistem inteligentnog nadzora brzine

– detekcija umora

– uključivanje sva četiri žmigavca pri snažnom kočenju

– sistem upozorenja na vozilo, pješaka ili biciklista prilikom vožnje unatrag

– sistem za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci

– crna kutija

– proširenje zona za zaštitu glave i vozača putnika

– precizan nadzor pritiska u gumama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...