HARIS PLAKALO NIJE OTPIMIST: „Hrvatska se borila da nametne neka rješenja ali nije uspjela; Zagrebački samit poslao poruke da je BiH dio..."

Njemačka 1.jula preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije od Hrvatske

  • Politika

  • 28. Jun. 2020  

  • 2

Hrvatska nije implementirala sve ono što je zacrtala uslijed pandemije COVID-19 koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i evropsku administraciju. Hrvatska se borila da nametne neka rješenja ali nije uspjela, kazao je za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

"Ono što je interesantno jeste da je kancelarka Angela Merkel u sklopu predsjedavanja planirala da rješava pitanja zelene ekonomije, da rješava pitanja digitalizacije migrantske krize unutar EU, ali i revidiranje odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom", kazao je Plakalo.

Ističe da će sve to biti stavljeno po strani, i najvjerovatnije da će se Njemačka administracija baviti medicinskim i ekonomskim posljedicama nakon pandemije COVID-19.

"Interesantno je da gospođa Merkel kao kancelarka Njemačke ima iskustvo s obzirom da je Njemačka zadnji put 2008. godine predsjedavala Vijećem EU i upravo u tom kritičnom momentu je pao Ustav EU, ali Merkel je izvojevala da se usvoji Lisabonski sporazum koji je jedna vrsta samoga ustava EU", naglasio je Plakalo.

On očekuje da će se taj odnos bazirati na borbu protiv posljedica pandemije, a kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini smatra da ne smijemo biti previše optimistični.

"Mnoge reforme će čekati na svoje implementiranje i procesi u kojima smo mi uključeni. Zagrebački samit koji je bio u maju poslao je poruke da je BiH dio Europske zajednice, međutim, još uvijek ćemo morati sačekati konkretne aktivnosti", naveo je Plakalo.

Istakao je da neće biti značajnijih pomaka što se tiče BiH ni u narednih šest mjeseci kada Njemačka bude predsjedavala Europskom unijom, ali ni nakon toga kada će Evropskom unijom predsjedavati manje zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...