NOVI SKANDAL AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Trump podijelio snimku svojih pristaša kako uzvikuju "bijela nadmoć"

Američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitter profilu u nedjelju podijelio videosnimku u kojoj njegovi pobornici uzvikuju „bijela nadmoć“, slogan kojim se koriste krajnje desni bijeli rasisti.

  • Svijet

  • 28. Jun. 2020  28. Jun. 2020

  • 1

Objava nastala u floridskoj zajednici za umirovljenike Villages prikazuje kolonu starijih Amerikanaca koji prolaze u vozilima za golf igrališta, ukrašenima američkim zastavama i sloganima podrške Trumpu, dok su oko njih okupljeni protivnici republikanskog predsjednika.

Kaže da će demokrati pasti na jesen

Videosnimka svađe dviju strana duga je dvije minute, a uzvikivanje slogana „bijela nadmoć“ (white power) čuje se već na njezinom samom početku.

„Hvala velikim ljudima zajednice Villages. Demokrati radikalne ljevice koji ništa ne rade pasti će na jesen. Korumpirani Joe je gotov. Vidimo se uskoro“, napisao je Trump uz snimku.

Njegova objava događa se u vrijeme rasnih napetosti, rasprave o sustavnoj diskriminaciji i raširenih prosvjeda, nakon što je policija krajem prošlog mjeseca ugušila Afroamerikanca Georgea Floyda.

Senator Tim Scott, jedini crnački republikanac u senatu, ubrzo je kritizirao predsjednika.

„Nije trebao podijeliti tu objavu i trebao ju je ukloniti“, rekao je Scott za CNN. „Cijela stvar je uvredljiva“, zaključio je.

Tvit je u međuvremenu izbrisan.

Donald Trump posted a video Sunday morning ¿ and subsequently deleted the tweet ¿ of senior citizen supporters clashing with senior citizen counter protesters in The Village age-restricted community in Florida

'White Power': One Trump supporter in the golf cart parade yelled 'white power' about eight seconds into the video as he held up a fist at senior-citizen counter protesters by the side of the road

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...