DRAMATIČNO U SRBIJI: Rapidno raste broj oboljelih od Covida-19, teška situacija u Novom Pazaru, novi klaster u...

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji posljednjih dana rapidno raste pa su tako tokom posljednja 24 sata zabilježena 254 nova slučaja infekcije te tri smrtna slučaja.

  • Regija

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 0

Na bolničkom liječenju je 1.312 oboljelih, a na respiratorima 31 pacijent, dok je od početka epidemije potvrđeno 14.046 slučajeva infekcije među ukupno 385.173 testiranih.

Kako prenosi Tanjug, novo žarište je Užice, gdje se za nekoliko dana broj zaraženih udvostručio. Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravlje, u ovom gradu su inficirane 162 osobe, od kojih je samo jučer bilo 47 novih slučajeva.

U Covid ambulantu u Užicu dnevno se na pregled javlja više od 200 pacijenata s temperaturom i respiratornim problemima.

"Najverovatnije da je broj obolelih povećan zbog popuštanja svih mera i pravljenja slavlja, rođendana i matura. Većina pacijenata ima lakšu kliničku sliku. Njima se radi provera stanja i, ako nemaju promena na plućima, ostaju u kućnoj izolaciji", rekla je za Tanjug Marija Baralić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravlje.

Osim u Užicu, bilježi se povećanje broja oboljelih u cijelom Zlatiborskom okrugu, u kojem je registrovan 71 slučaj zaraze koronavirusom.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Užicu, danas će zasjedati Gradski štab, koji razmatra odluku o uvođenju vanredne situacije u ovom gradu.

Teška situacija u Novom Pazaru

Alarmantna je situacija u Novom Pazaru, gdje je više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je kako je u kratkom vremenu došlo do velikog priliva teških pacijenata te je dodao kako problem nije nedostatak medicinskih sredstava, već manjak zdravstvenog kadra, prenosi Fena.

"U Novi Pazar stižu lekari i iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije kako bi pomogli u lečenju pacijenata zaraženih Covidom-19, a situacija je sada, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, pod kontrolom i sistem funkcioniše", izjavio je Mahmutović.

Kako prenosi Tanjug, Mahmutović je istaknuo da u toj ustanovi ima dosta teških pacijenata s obostranim upalama pluća, ali da vjeruje da su u tom gradu već bili "u piku" što se tiče broja zaraženih te da se nada da će taj broj sada stagnirati.

Dodao je da će danas, u dogovoru sa Ministarstvom, deset najtežih pacijenata biti premješteno u tercijarne ustanove kako bi se rasteretila bolnica u Novom Pazaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...