NAUČNIK POKAZAO KOLIKO JE MASKA ZAISTA EFIKASNA: Pogledajte šta se dešava kada kišemo, pjevamo, govorimo, kašljemo... (FOTO)

Doktor Rich Davis pokazao je rezultate dva eksperimenta koji odlično ilustruju kako maska blokira kapljice iz usta i grla kad kišemo, pjevamo, govorimo, kašljemo.

  • Zdravlje

  • 30. Jun. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Test, čije rezultate je objavio na Tviteru, pokazao je da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pjevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspjevala da ih potpuno zaustavi.

U drugom testu, Davis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratorijskoj posudi će se bakterije razviti.

Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbjedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.

- Svjestan sam da ovaj primjer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se vjeruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira - napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...