BEZ STIDA I SRAMA: Nije se radilo, ali se naplatilo: Zastupnici samo po osnovu paušala uzeli 475.927 KM

Nerad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u 2019. godini građane je koštao nešto više od 13 miliona KM. Uprkos blokadama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i zastupnika iz satelitskih stranaka, koji su rezultirali neodržavanjem sjednica do konca 2019. godine, samo na plaće i naknade Parlamentarna skupština BiH potrošila je 9,3 miliona KM.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Iako sjednice nisu održavane, zastupnicima je u 2019. godini po osnovu paušala isplaćeno 475.927 KM. Mjesečni paušal po zastupniku iznosi oko 714 KM.

- Isplata paušala vršila se automatski, kao i prethodnih godina, za sve uposlene, uključujući i one koji su trenutno obnašali pozicije na dva nivoa vlasti s obzirom na neformiranje Vijeća ministara BiH. Izuzetak od pravila bio je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Denis Zvizdić, op. a.), koji se putem pismene saglasnosti odrekao isplate navedenog paušala – navodi se u posljednjem revizorskom izvještaju.

Za preostalih sedam osoba koje su obavljale i javne dužnosti na državnom ili lokalnom nivou, paušal se, dodaju revizori, nastavio isplaćivati tokom čitave godine.

- Parlamentarna skupština bila je u potpunoj blokadi godinu, skoro od početka decembra 2018. godine do pred kraj decembra 2019. godine. Smatramo da se isplate za vrijeme godišnjeg odmora ili u periodu kada nije bilo nikakvih aktivnosti domova, ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem dužnosti te iste nisu opravdane – ocijenili su revizori u izvještaju.

Parlamentarna skupština BiH potrošila je u 2019. godini 364.025 KM na osnovu putnih troškova, a od tog iznosa se čak 311.778 KM odnosi na troškove službenih putovanja u inostranstvu.

- Utvrdili smo tokom revizije kako su u 2019. godini izdata ukupno 444 putna naloga, a od toga 268 za putovanja u inostranstvu i 176 u zemlji. Putni troškovi u zemlji uglavnom se odnose na dolaske zastupnika i delegata na sjednice Parlamentarne skupštine, dok su službena putovanja u inostranstvu realizirana u svrhu učestvovanja na međunarodnim konferencijama i sastancima – konstatirali su revizori.

Tokom 2019. godine, parlamentarci su koristili i vlastite automobile u službene svrhe te su po tom osnovu naplatili 17.154 KM. Na telefonske i poštanske usluge potrošene su 93.432 KM, a samo na mobilne telefone skoro 42.000 KM.

Za finansiranje političkih stranaka iz budžeta institucija BiH za 2019. godinu ukupno je potrošeno 933.610 KM. Zanimljivo je da su zastupnici SNSD-a, iako su blokirali rad Parlamentarne skupštine BiH, po toj osnovi naplatili 88.217. Od tog iznosa je 57.860 KM potrošeno na "rad" zastupničkog Kluba, a 30.357 KM je preneseno na stranku. Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda je za "rad" Kluba potrošio 45.176 KM, a na stranku su proslijedili 12.000 KM. To u praksi znači da je SNSD-u, stranci koja je blokirala rad Parlamentarne skupštine BiH, iz iste te institucije uplaćeno oko 40.000 KM.

alt

- Za troškove reprezentacije klubova u 2019. godini utrošene su 25.124 KM. Nastali troškovi se odnose na ispostavljene fakture Službe za zajedničke poslove za troškove jela i pića, kao i za usluge nastale u restoranima povodom određenih događaja. Većinu navedenih troškova u restoranima ostvario je predsjedavajući određenog kluba, koji za svaki trošak donosi odluku te sam sebi istu odobrava – navodi se u izvještaju.

Zastupnici i delegati su naplaćivali novac i za "rad u izbornoj jedinici", koji je građane BiH u 2019. godini koštao 132.778 KM.

(Faktor.ba/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...