KRIŠTO NE PRIZNAJE IZBOR PREDSJEDAVAJUĆEG CIK-a: "To je nelegalno, cijeli CIK je izabran nelegalno"!

Borjana Krišto, članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je ujedno i predsjesavajuća Komisije za izbor članova Centralne izborne komisije, kazala je da je predsjednik tog tijela, Željko Bakalar, izabran nelegalno.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 1

Krišto je u razgovoru za RTV HB izjavila da je cijeli CIK izabran suprotno Izbornom zakonu BiH.

-To je tijelo nelegalno, a naravno, o tome konačan sud treba dati Sud BIH. Što se tiče izbora predsjedatelja, kako god su izabrani članovi SIP-a, protivno odredbama Izbornog zakona, taj izbor u smislu predsjedatelja koji je takav po Izbornom zakonu i rotaciji”, rekla je Krišto.

Dodala je da je za nju cijeli ovaj izbor nezakonit te da od svih sedam članova SIP-a imamo dvoje koji su izabrani po kriterijima i procedurama koje propisuje Izborni zakon BiH.

Izrazila je nadu da će se pravosudne institucije u što skorijem roku izjasniti o cijeloj priči u CIK-u.

Kazala je da je kao predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanje CIK-a dobila od Upravnog inspektorata koje djeluje pri Ministarstvu pravde BiH obavijest da su u radu CIK-a uočene brojne nepravilnosti odnosno nezakonitosti,ali da za sada nije obaviještena o čemu se konkretno radi.

Danas se oglasio i član CIK-a, Vlado Rogić, kazavši da se uopće nije kandidirao, niti je povlačio kandidaturu za poziciju predsjednika ove institucije zadužene za organizaciju i održavanje izbora te provedbu izbornih rezultata.

Na upit Večernjaka, Rogić je odbacio tvrdnje kako se kandidirao za vodeću poziciju na kojoj prema pravilima u sljedećih 21 mjesec treba biti član CIK-a iz reda hrvatskog naroda.

“Nisam se kandidirao za poziciju predsjednika SIP-a. Kandidatura se utvrđuje na samoj sjednici. Budući se nisam niti kandidirao, nisam se niti povukao iz ovoga procesa”, rekao je Rogić.

Podsjećamo, na mjesto predsjednika CIK-a, jular je izabran Željko Bakalar, član CIK-a iz reda hrvatskog naroda, koji očiti ne uživa podršku Čovićevog HDZ-a.

O izboru članova CIK-a, prije nekoliko dana na  sesiji Kruga 99 govorila je i Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Ona je kazala kako su postojale indicije da neke političke partije neće podržati finansiranje izbora dok se “nelegalne i nelegitimne” strukture, kako ih oni nazivaju, unutar Centralne izborne komisije (CIK) ne razmotre ponovo.

„Mi poštujemo i shvatamo da je proces imenovanja novih članova CIK-a uzdrmao odnose unutar koalicije. No, što se tiče sastava CIK-a, ovo pitanje je predmet sudske ocjene, te ako ne i dok god sud ne odluči drugačije, svi imenovani članovi CIK-a su punopravni članovi Komisije", dodala je Kavalec, koja je ovom izjaavom izazvala neviđenu provalu bijesa u redovima Čovićevog HDZ-a.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...