KUKIĆ I BAJTAL RAZOČARANI: Je li u SDP-u i Našoj stranci desničar Konaković lider?

Profesori Esad Bajtal i Slavo Kukić u razgovoru za portal Inforadar problematizirali su pitanje odnosa lidera NiP-a Elmedina Konakovića i SDP-a i Naše stranke.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 1

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, kazao je za Inforadar da najprije stranke ljevice treba pitati doživljavaju li Konakovića kao lidera.

„To što se spolja vidi ili se vidjelo prije nekoliko mjeseci, jeste da su se lijevi i desni grupisali u jednu strukturu. Dakle, i na tragu vašeg pitanja, Konakovića smatram desnim krilom, jer on dolazi s te desne strane i još, u vrijednosnom smislu te riječi, koketira s kleroetničkim strukturama. Ne samo s ovima danas nego i s desnim, proustaškim elementima iz prošlosti. To redovno čitamo kao prigovor demokratske kritičke misli u BiH, koja mu to s razlogom spočitava. Tom koketerijom, u ovom povijesnom trenutku, on je sam sebi odredio mjesto koje mu pripada. Da li ga lijevi blok doživljava kao svog lidera ili je to samo trenutak pragmatski uslovljenog zajedništva, o tome se da raspravljati, razmišljati i razgovarati“, kaže Bajtal za Inforadar.

Istovremeno postavlja pitanje da li uopće postoji ljevica kao ljevica ili imamo samo lijevo orijentisane ljude – ali ne i lijeve strukture. Baš kao što, za usporedbu, imamo antifašiste, pojedince, ali ne i antifašizam kao organizovanu društvenu snagu.

Akademik Slavo Kukić postavlja pitanje na koga se uopće misli kada se govori o strankama ljevice, jer takvima se, konstatira, predstavlja više njih.

„Po onome, pak, kako na stanje stvari gledam, o stranki lijeve političke orijentacije može se govoriti samo u slučaju SDP-a BiH. Sve ostale svojom politikom svjedoče svjetonazore koji s lijevom političkom orijentacijom nemaju gotovo pa nikakve veze. Jasno, i u slučaju SDP-a ima detalja koje bi vrijedilo raspraviti, posebice radi li se o političkom pragmatizmu nekih od njegovih istaknutijih članova, a koji, po mojem uvjerenju, predstavlja bitno odstupanje od programske orijentacije ove stranke“, kaže Kukić za Inforadar.

Naglašava da nije specijalno oduševljen onim što SDP čini te da bi ta stranka morala u javnosti biti mnogo više prisutna. Također, stava je da bi se SDP morao profiltrirati i osloboditi onih koji u javnosti nerijetko stvaraju dvojbe je li SDP istinska stranka političke ljevice ili ideološki konglomerat svega.

Na kraju, Kukić postavlja pitanje šta činiti.

"Je li, primjerice, ispravan izbor ostajanje u svojevrsnoj i dugotrajnoj izolaciji – jer DF, SD, SPD su na dispoziciji SDA-u i radije će biti s njom nego ići u projekt formiranja građanske, a kamoli lijeve vlasti u kojoj kičmu čini SDP. Ja mislim da nije – i da treba taktički i kratkoročno pridobijati koga je god moguće kako bi se stvorile pretpostavke za ostvarivanje barem nekih elemenata vlastite misije", kazao je Kukić.

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...