NIJEMCI SU SVIJET ZA SEBE: Na vrhuncu krize planiraju povećanje minimalne plaće; Evo koliko će satnica iznositi za dvije godine

Minimalna plaća u Njemačkoj trebala bi do sredine 2022. godine porasti 11,7 posto, zaključili su jednoglasno predstavnici sindikata, poslodavaca i akademske zajednice.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Trenutno minimalna plaća u najvećoj europskoj ekonomiji iznosi 9,35 eura po satu, a do sredine 2022. godine trebala bi porasti na 10,45 eura po satu, şložila se u utorak komisija koja je, prema odluci vlade, trebala sastaviti preporuku.  

Preporučeno je da početkom sljedeće godine poraste na 9,50 eura po satu, sredinom godine na 9,60 eura te početkom 2022. na 9,82 eura. Konačni iznos od 10,45 eura po satu trebao bi biti uveden sredinom 2022. godine.

Preporuka je usvojena jednoglasno.

Vlada mora pretočiti planirano povećanje plaće u zakon i očekuje se da će slijediti preporuke komisije.

O povećanju minimalne plaće raspravljalo se u kontekstu ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Poslodavci su pritom upozoravali da previsoka minimalna plaća može naštetiti poduzećima dok su sindikati zahtijevali da se ojača pozicija radnika.

Njemačka je minimalnu plaću uvela početkom 2015. godine. Tada je iznosila 8,50 eura po satu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...