OVO SE DUGO ČEKALO: Poznato kada će biti ukinuto plaćanje roaming usluga na Balkanu...

Regionalni sporazum o snižavanju cijena roaminga je uspješna regionalna priča, a u julu 2021. godine šest ekonomija zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga roaminga.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Izjavila je to danas Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije zapadnog Balkana „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“.

Prisutne je podsjetila da su na današnji dan prije godinu dana počeli plaćati niže telefonske račune za roaming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su snižene cijene usluga roaminga u cijelom regionu.

Promet podataka u roamingu povećan je za više od 60 posto, odlazni pozivi u roamingu za više od 140 posto.

Prema rezultatima Balkan barometra, 2020. godine 35 posto građana zapadnog Balkana uštedjelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena roaminga.

Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 posto građana zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije. Sedamdeset osam posto privrednika na zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 posto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unapređenja digitalnih vještina svojih radnika.

Na sastanku su se okupili ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović iz Bosne i Hercegovine, ministar ekonomije i zaštite životne sredine Blerim Kuči s Kosova, ministar za informaciono društvo i administraciju Damjan Mančevski iz Sjeverne Makedonije, generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Milan Srzentić, zamjenica ministra za infrastrukture i energetike Dorina Cinari iz Albanije i pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irini Reljin iz Srbije kako bi razgovarali o programu digitalne transformacije za period 2021. - 2024. godina kao okosnici socioekonomskog oporavka zapadnog Balkana te postavili temelje buduće inicijative za digitalnu transformaciju regiona pod nazivom „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“, koja će, također, biti sastavni dio konsolidovanog programa Vijeća za regionalnu saradnju za Regionalni ekonomski prostor za period 2021. - 2024. godina.

Značajan investicioni paket Evropske komisije, u vrijednosti od 3,3 milijarde eura, koji će biti na raspolaganju od jeseni, predstavlja zlatnu priliku za region s obzirom na to da će ulaganja u digitalnu transformaciju biti važan dio ovog paketa, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...