"SB" SAZNAJE KO JE DANAS UHAPŠEN U STOCU: Pripadnici SIPA-e po međunarodnoj potjernici Hrvatske uhapsili su poznatog kriminalca DARIJA PERIĆA CRNOG!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Stocu uhapsili jednu osobu za kojom je bila raspisana međunarodna potjernica NCB Interpola, saopćeno je iz ove državne agencije.

  • Vijesti

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

U saopćenju se novodi da su "nadležni organi Republike Hrvatske za navedenom osobom raspisali potjernicu putem NCB Interpola Zagreb". Inkriminisano lice traži se "zbog postojanja osnova sumnje i dovođenja u vezu sa počinjenjem krivičnih djela kriminalno udruživanje, utaja poreza ili carine u sastavu kriminalnog udruženja i zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju propisanih Krivičnim zakonom Republike Hrvatske".

Navedena krivična djela počinjena su širom Hrvatske, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu.

Pripadnici SIPA-e danas su u mjestu Paprati u općini Solac locirali i uhapsili osobu sa međunarodne potjernice i ona će, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata Sudu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje, saopćeno je iz ove agencije.

Prema saznanjima portala "Slobodna Bosna", lice sa međunarodne potjernice je Dario Perić, zvani Crni iz Stoca, rođen 1975. godine, koji je godinama poznat policijskim agencijama i pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Perić je u Bosni i Hercegovini više puta osuđivan zbog različitih (manjih) krivičnih djela, a najozbiljniji sudski proces protiv njega vodio se u Sudu Bosne i Hercegovine tokom 2011. godine. Perić je bio na čelu kriminalne organizacije koja je nabavljala drogu skank u Crnoj Gori i švercovala ja u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Ova opasna kriminalna organizacija uhapšena je 2010. godine  u zajedničkoj akciji koju su vodile policije Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je, nakon priznanja krivnje, osudio Darija Perića na tri i pol godine zatvora dok je još jedanaest članova njegove grupe (iz Stoca, Ljubinja, Mostara) osuđeno na manje kazne od po godinu dana.

Nakon izdržane zatvorske kazne, Dario Perić preselio se u Hrvatsku, gdje se nastavio baviti kriminalnim akivnostima zbog kojih ga je ta država stavila na međunarodnu potjernicu. 

 (SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...