ŠKRIJELJ TEŠKO OPTUŽUJE: "Dok ljudi umiru, na KCUS-u organizovali sijela da bi se..."

"...vršio pritisak za izbor rektora."

  • Politika

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 2

Novoizabrani rektor Rifat Škrijelj na press konferenciji nakon što je izabran za rektora u mandatu 2020-2024. govorio je o svom daljem radu i Univerzitetu u Sarajevu. Najavio je završetak procesa integracije. Istakao je da i će se raditi na novom Koletivnom ugovoru ali da predsjednik Sindikata ne može biti i dekan jednog fakulteta kao što je sada slučaj. 

Kazao je da su neki dekani ometali proces izbora rektora. „Ja ću to dostaviti nadležnim institucijama i ja se njima neću baviti tim povodom, tim će se baviti nadležne institucije. Zato što ja kao rektor za ove četiri godine nikada nisam dovodio u pitanje svoj akademski dignitet niti njihov akademski dignitet. Ali se ovdje pokušalo poigrati sa akademskim dignitetom Univerziteta (UNSA), to je visoka cijena za one političke krugove koji to pokušali da urade Univerzitetu“, kazao je Škrijelj. 

Govorio je i o studentima i predstavnicima s kojima ima redovnu komunikaciju.

„Studenti od nas očekuju kvalitetno obrazovanje, ako je nastava bila online da i ispiti budu online, očekuju da sve što su preživjeli zbog pandemije bude im nadoknađeno a ne da im bude kazna. I to će im sve Univerzitet udovoljiti zato što su to naši studenti i mi smo tu zbog njih. Očekuju da ih zaštitimo od pojedinih profesora koji na Univerzitetu diktiraju svoje kriterije. Mi zauzmemo stav na Senatu da je ispit online, a oni hoće samo u učionici, a jučer imamo da nam je jedan student pozitivan na Covid-19. Naši studenti su naša briga. Ni na jednog studenta ja kao kandidat nisam vršio pritisak niti bih. Naš Studentski parlament u svom rukovodstvu također je politički pritisnut“, kazao je Škrijelj. 

Na pitanje da li će se i dalje baviti rješavanjem problema na Medicinskom fakultetu Škrijelj je otkrio i druge detalje. 

"U trenucima dok se naši čestiti ljekari bore sa pandemijom, dok umiru ljudi, u Kliničkom centru su se organizirala sijela i vršio pritisak za izbor rektora. Kad bude stani pani sve će to institucije morati da provjere. Taj teret koji sam ja nosio u ove četiri godine morat će se raščistiti. Pazite ovog apsurda, danas je ovdje glasala smijenjena dekanica Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga, pa samo njeno pravo da glasa, a ne dati pravo da glasa rektor znate na šta to liči, pa to nigdje ne bi moglo".

(NAP) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...