VELIKI RAST: Mnogi je smatraju precijenjenom kompanijom, a sada vrijedi više nego Toyota, Coca-Cola, Disney

Tesla, kompanija Ilona Maska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrednijih proizvođača u 2020. godini.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Tako je prestigla Toyotu po tržišnoj vrednosti te postala najvrjedniji proizvođač automobila u svijetu. Odmah na drugom mjestu je Toyota, dok je od Volkswagena Tesla vrijednija više nego duplo.

Toyota je nakratko bila na prvom mjestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Elon Musk ponovno preuzeo vrh. Tržišna vrijednost Tesle sada iznosi oko 207,6 milijardi američkih dolara, što je za nekoliko milijardi više nego što vrijedi Tojota, piše Index.

Tesla je takođe vrednija od Coca-Cole, Disneya, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.

U proteklih godinu dana dionice Tesle porasle su za gotovo 350 posto, dostigavši procijenjenu vrijednost veću za sedam puta nego lani u isto vrijeme. Mnogi još uvijek Maskovu kompaniju smatraju precijenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svijetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 mjeseci, zaključno s 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u cijelom svijetu. Sada postoji svega 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrednije od Tesle.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...