SARAJLIĆ O IZVJEŠTAJU IZ SAD-a: "Važna inicijativa Senata, ne izjednačavati strane u BiH"

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza Asim Sarajlić pozdravio je usvajanje izvještaja Vojnog komiteta Senata SAD-a, kao i najavu novih aktivnosti Pentagona radi jačanja sigurnosne i vojne saradnje SAD-a.

  • Politika

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 1

- Izuzetno je važno da se pred najvišim zakonodavnim tijelom SAD-a našao izvještaj koji utemeljeno i precizno ukazuje na opasnost od ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini. Politička podrška Ruske Federacije podrivanju NATO i EU integracijskih procesa naše zemlje kako kroz PIC, tako i kroz druge mehanizme, jedan je od ključnih uzroka političke destabilizacije u Bosni i Hercegovini - ističe Sarajlić.

Kada se govori o razlozima blokada i nedovoljno brzog integracijskog napretka u BiH, naši partneri u Vašingtonu, ali i Briselu, dodaje Sarajlić, moraju staviti u poseban fokus ovaj faktor te pomoći institucije BiH da se na pravilan način suočavaju s ovim izazovom.

- Zato nalazi Vojnog komiteta američkog Senata ohrabruju te je od izuzetnog značaja da se i u bh. javnosti naglasi puna važnost razlike između snaga koje su za NATO put naše zemlje i onih koje, u saradnji sa stranim faktorima, usporavaju taj put. Zna se ko je za NATO put, a ko blokira taj put, a jasno su vidljive i bezbojne i neutralne opozicione stranke po ovom pitanju. Preciziranje navedene razlike je ključni preduslov za ubrzanje pozitivnih procesa na širem planu u BiH, a negiranje te razlike i izjednačavanje svih strana je, zapravo, ključni mehanizam u zadržavanju statusa quo - izjavio je Sarajlić.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...