DARIJA KISIĆ-TEPAVČEVIĆ PORUČILA NEVERNIM TOMAMA: “Pevanjem se lako prenosi koronavirus, proslave najrizičnije...”

"...tako da bi sada trebalo da se uzdržimo od takvog načina ponašanja."

  • Show

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Doktorica iz Beograda Darija Kisić-Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv korone, izjavila je da su proslave najrizičniji događaji za prijenos virusa.

Ona je apostrofirala pjevanje kao lak način prenošenja koronavirusa.

“To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bismo morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je koronavirus aktivan", izjavila je Kisić-Tepavčević gostujući na jednoj beogradskoj televiziji, prenosi "Nedeljnik".

Kada pjevaju, ljudi emituju mnoge velikih i malih respiratornih čestica. Pjevači, također, duboko dišu, time uvećavajući mogućnost da udahnu zarazne čestice.

Slična dinamika zaraze mogla bi da se vidi u drugim sredinama gdje se podrazumijeva dublje disanje i glasan razgovor tokom dužeg perioda - u teretanama, na muzičkim ili pozorišnim predstavama, konferencijama, vjenčanjima i rođendanima.

Od 61 slučaja zaraze iz istog izvora u Japanu u periodu od 15. januara i 4. aprila, većina je bila tamo gdje se podrazumijevalo dublje dusanje u neposrednoj blizini, kao što su karaoke derneci, pjevanje u klubovima, razgovor u barovima i vježbanje u teretanama, pokazalo je nedavno istraživanje u časopisu "Emerging Infectious Diseases".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...