NEVIĐENA DRAMA OKONČANA VELIKIM USPJEHOM: Hirurzi prišili penis dan nakon što je odsječen...

Detaljan izvještaj čitave procedure objavljen je u specijalizovanoj medicinskoj publikaciji BMJ Case Reports

  • Šareni svijet

  • 02. Jul. 2020  

  • 3

Britanski hirurzi uspjeli su da prišiju 34-godišnjem čovjeku penis, skoro čitav dan nakon što mu je odsječen, što je jedinstven slučaj u medicini da je taj organ poslije tolikog perioda bez dotoka krvi uspješno vraćen.

"Uspjeh ovog slučaja trebalo bi da ohrabri hirurge da čak i u slučaju duge ishemije (prekida dotoka krvi) pokušaju ovakav zahvat zbog mogućeg uspjeha i sprečavanja potencijalnih fizičkih i psihičkih posljedica koje bi gubitak tog organa izazvao kod pacijenata", naveli su hirurzi sa Univerzitetske bolnice u Birminghamu.

Detaljan izvještaj čitave procedure objavljen je u specijalizovanoj medicinskoj publikaciji BMJ Case Reports. 

Prišivanje penisa je rijedak operativni zahvat - oko stotinu je do sada zabilježeno u medicinskoj literaturi. Najvažnije za uspjeh jeste da se, kada se amputacija desi, brzo preduzmu postupci koji će odstranjenom tkivu dati najbolje šanse da preživi do zahvata.

Uspješno vraćanje i prišivanje je hitna procedura koja zahtijeva detaljnu i pažljivu mikrohirurgiju, u saradnji sa urologom i plastičnim hirurgom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...