OVO JE PUNA ISTINA, VUČIĆU, MUFTIJA IZ NOVOG PAZARA OTKRIO STRAHOVITU VIJEST: Evo koliko je građana u Sandžaku PREMINULO U POSLJEDNJIH DESET DANA...

Broj oboljelih je daleko iznad zvaničnog podatka.

  • Regija

  • 03. Jul. 2020  03. Jul. 2020

  • 1

Poražavajući broj smrtnih slučajeva u odnosu na period prije pandemije koronavirusa u Novom Pazaru i Tutinu, za deset dana obavljeno je 114 dženaza. 

“Od 20. do 30. juna u Novom Pazaru prema podacima koji su pouzdani na osnovu prijavljenih dženaza na teritoriji Novog Pazara umrlo je 65 osoba. Ovo su podaci koji su validni. Govorimo o dženazama, ne možemo od sahranama. Kada je u pitanju Tutin, u istom periodu umrlo je 49 osoba, odnosno toliko je bilo dženaza”, rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić.

Pogledajte video:

 

BROJ PREMINULIH JE DALEKO VEĆI OD ZVANIČNOG

Zdravstveni sistem u Tutinu je blizu kolapsa, veliki je broj zaraženih i to je ogroman pritisak na ovdašnji Dom zdravlja, ocijenila je Dženeta Agović, laborantkinja Doma zdravlja u Tutinu u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S.

“Postoje službe koje rade bez ijednog dana odmora već dva meseca. Jedna moja koleginica punih 45 dana nije imala nijedan slobodan dan” objasnila je laborantkinja koja kao kovid pozitivna mora da se liječi u samoizolaciji.

Podseća da je i veliki broj zdravstvenih radnika u Tutinu koji su zaraženi, kao i da lokalni Dom zdravlja i inače ima manje radnike nego što bi trebalo.

“Potrebno nam je sve, mi kao društvo očigledno nismo spremni za ovo. Nedostaje nam terapije, počeli smo da je kupujemo po apotekama. Ogroman je pritisak na zaposlene i pitanje je kako će ljudi koji sada rade, raditi i za mesec dana. Dnevna bonica je puna, hodnici su puni, pitanje je vremena kada će situacija da eskalira” upozorila je ona.

Broj oboljelih je, prema njenim riječima, daleko iznad zvaničnog podatka od 90.

“Na početku juna je bilo mnogo zaraženih, povećava se svakodnevno, a svaki dan čujem da je umro neko koga sam poznavala. Očigledno je da mi nismo bili spremni za ovo. Nikad nisam imala problema s plućima, a jedva sam izgurala ovu bolest, bila sam na granici pucanja” zaključila je Dženeta Agović.

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...