OPASNA IGRA LIDERA HDZ-a: Plenković ponovno najavljuje "reorganizaciju teritorijalnog ustroja" BiH...

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore koji bi trebali dati odgovor na pitanje koja će politička opcija voditi državu sljedeće četiri godine.

  • Regija

  • 03. Jul. 2020  

  • 3

Izbori dolaze u trenutku kada je Hrvatska završila prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, ali i u vremenu kada se sve zemlje, pa i Hrvatska, bore sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. Aktualni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za Večernji list, između ostalog, govorio je i o odnosu susjedne zemlje prema Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska želi da ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti na temelju Ustava BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene Izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena, i tu temu uvijek ćemo podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima. Naša poruka svim političkim akterima u BiH je da prepoznaju šansu otvaranja europske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zato je važno da Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija", kazao je Plenković za Večernji list.

Kako je naveo, "Hrvatska je više od bilo koga drugog na tijelima Europske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju naroda u BiH".

"Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi jamčili stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih. Politika Hrvatske nikad nije bila da se miješa u bosanskohercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njezinih građana".

Poručio je da će "pitanje položaja Hrvata u BiH HDZ-u će uvijek biti tema od vitalnog hrvatskog interesa".

"Naša je trajna obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata te da Hrvati, kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, budu legitimno i adekvatno zastupljeni u svim institucijama. SDP je pokazao što misli o Hrvatima u BiH i našim državljanima u iseljeništvu 2010. godine kad su političkom ucjenom fiksirali dijaspori tri zastupnika u Saboru i glasovanje u diplomatskim predstavništvima. Svoju nezainteresiranost za položaj Hrvata u BiH nisu promijenili, a to se vidjelo i prigodom rasprave i glasovanja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH, koju je HDZ-ova parlamentarna većina usvojila u Hrvatskom saboru 2018", naveo je aktualni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...