JEDNA OD NAJPOGOĐENIJIH EUROPSKIH ZEMALJA SPAŠAVA EKONOMIJU: Priprema investicijski plan od 150 milijardi eura za oporavak od korona-krize

Španska vlada priprema plan investicija, vrijedan 150 milijardi eura, za pomoć oporavku ekonomije od posljedica korona-krize, izjavio je u petak premijer Pedro Sanchez.

  • Ekonomija

  • 03. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Plan će se finansirati sredstvima Europske unije, objasnio je Sanchez, misleći na fond EU-a za pomoć ekonomiji i sektorima najteže pogođenima korona-krizom.

"Bit će to plan državnih investicija u kojem će biti mobilizirana i sredstva iz privatnih izvora”, dodao je premijer u sjedištu vlade.

Ministrica privrede Nadia Calvino naglasila je da će dug koji će EU izdati kako bi pomogao članicama, u konačnici biti vraćen. Bit će, također, održiv, jer će se novcem finansirati projekti koji će pomoći da privreda EU-a ponovo počne rasti, kao i prije korona-krize.

"Dugoročna održivost duga zagarantirana je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno, kao što to Europa uvijek čini", naglasila je ministrica na virtuelnom panelu u organizaciji francuske savjetodavne kompanije "Cercle des Economistes".

Europska komisija predložila je da fond za oporavak bude vrijedan 750 milijardi eura te da se dio novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći, a dio kroz povoljne kredite.

Prijedlog još moraju odobriti čelnici članica EU-a koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. jula. Dogovor još nije postignut zbog prigovora fiskalno-konzervativnih članica, uključujući Austriju i Nizozemsku.

Španija bi trebala biti među zemljama koje će dobiti izdašnu podršku, oko 140 milijardi eura kredita i bespovratne pomoći, piše Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...