"SB" NA LICU MJESTA: Bilo smo u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja na probi predstave "Osramoćeni" za koju vlada VELIKO INTERESOVANJE (FOTO)

Predstava 'Osramoćeni' redatelja Dine Mustafića po tekstu Ayada Akhtara premijerno će biti izvedena 6.,7. i 8. jula u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Zbog ograničenog broja publike i poštivanja epidemioloških mjera, reprize su planirane za 9. i 10. juli. Večeras se održava proba za ovu predstavu, a fotoreporter "SB" bio je na licu mjesta i zabilježio večerašnju radnu atmosferu.

  • Kultura

  • 03. Jul. 2020  

  • 0

Kako je na konferenciji za novinare kazao reditelj Dino Mustafić, 'Osramoćeni' je tekst nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine, a bavi se i danas aktualnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta.

Po njegovim riječima, tematski je to predstava u kojoj će se prepoznavati i naši kompleksni društveni problemi posebno odnos manjinskog spram većinskog identiteta.

- U predstavi smo se trudili da izuzetan dramski dijalog autora, britkost, pamet, oštrinu ne oštetimo redateljskim niti dramaturškim velikim intervencijama. Samo izmještanje u ambijent bašte Zemaljskog muzeja BiH već je snažan kontrapunkt sadržaju cijele drame. Potrudili smo se u reduciranom scenskom izražaju, u prirodnom ambijentu, i simbolički odgovoriti na Aktarova pitanja koja se, čini se, tiču suvremenog čovječanstva - kazao je.   

Bašta Zemaljskog muzeja odabrana je za mjesto izvođenja te predstave, kaže redatelj, u skladu sa dramskim materijalom ali i da bi ukazali na vrijednost 'tog blaga koje ne znamo cijeniti'.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić ističe da je ta institucija otvorena za sve ozbiljne projekte te je zahvalan zbog prilike da bude mjesto dešavanja i za ovu predstavu.  

Glumci Ermin Bravo, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević izrazili su zadovoljstvo zbog prilike da igraju predstavu, posebno u ambijentu kakva je Bašta Zemaljskog muzeja BiH. U toj predstavi igra i Maja Izetbegović.

Vizualno oblikovanje predstave potpisuje Mirna Ler, muzičku kompoziciju Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić, a prevod teksta Maja Winkler. Producenti predstave su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj, a izvršni producent je Benjamin Čengić. Zbog interesa za tu predstavu uskoro bi trebalo da bude najavljena izvedbe i za august.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...