APEL LJEKARA IZ OPĆE BOLNICE U SARAJEVU: "Preopterećeni smo, nećemo izdržati"

Dr. Hasan Tanović: "Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani prilivom velikog broja pacijenata."

  • Društvo

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je na sjednici 2. jula od ministra zdravstva da, u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju Covida-19 te kao ugroženo područje odredi cijelu teritoriju ovog bh. entiteta, piše "Slobodna Evropa".

Novo proglašenje epidemije ne znači vraćanje policijskog sata i zatvaranje ugostiteljskih objekata, što su bile ranije mjere, već daje veće mogućnosti zdravstvenom sektoru, ali i inspekcijama da vrše pojačane kontrole pridržavanja fizičke distance i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim objektima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavezana je da pojača inspekcijski nadzor te da koordinisano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

"Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani prilivom velikog broja pacijenata", kaže specijalista ortoped u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu, dr. Hasan Tanović.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do 2. jula u 12 sati zabilježeno je 4.788 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od toga 2.372 u Republici Srpskoj, 2.386 u Federaciji BiH, a 30 u Brčko distriktu.

Kako ističe Tanović, koji je i potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (KS), građani su tokom proteklih nekoliko mjeseci, u trenucima straha za vlastite živote i zdravlje, imali glorificirajući odnos prema medicinskim radnicima.

Tanović podsjeća da je Opća bolnica u Sarajevu tokom stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bila proglašena Covid-bolnicom, a da je danas na usluzi svim građanima koji dolaze zbog drugih oboljenja.

"Odgovorno mogu reći da je Opća bolnica sada tako preopterećena i sigurno neće dugo izdržati ovaj priliv pacijenata sa postojećim kapacitetom, brojem osoblja i materijalnim sredstvima koja preko tranše dolaze od Kantona Sarajevo preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

Opća bolnica sa postojećom tranšom neće izdržati, jer ovakav način rada znači dupliranje broja dežura u svim službama ove bolnice", navodi Tanović, koji je i član Upravnog odbora ove bolnice.

(NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...