NIJEMCI SVE OBJASNILI: Vučić dozvolio izbore, sad su bolnice pune zaraženih

BIRN je objavio podatak da su vlasti prije izbora držale stvarne podatke o oboljelima i umrlima u tajnosti.

  • Regija

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

- Prvo je Srbija kontrolisala epidemiju, a sada epidemija kontroliše Srbiju - ovako njemački list "Frankfurter Allgemeine" piše o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovoj zemlji, prenosi portal Direktno.rs.

Srbija je bila, kažu Nijemci, na dobrom putu. Dok je Evropa početkom godine gledala Italiju, Španiju i Francusku, Balkan je ostao miran tokom pandemije.

- Iako su odgovorni u Beogradu u početku umanjili opasnost od razvoja, u martu su shvatili da to nikako nije „najsmješniji virus čovječanstva“, kako je Vladin savjetnik za zdravstvo pričao u februaru.

Stroge mjere predostrožnosti koje su uvedene na početku epidemije, odavale su utisak da je Srbija stavila pandemiju pod kontrolu što je bolje mogla, ali onda su raspisani izbori i dozvoljene utakmice sa 25.000 navijača.

- Tokom predizborne kampanje, društveni život u Srbiji bio je otvoren do stepena koji se gotovo i nigde drugdje na kontinentu nije mogao vidjeti. Dato je i zvanično odobrenje za ponovno dozvoljavanje velikih sportskih događaja - piše "Allgemeine".

Predsjednik Skupštine, ministar odbrane i šef Odeljenja za Kosovo su, nakon proslave SNS-a na izborima, pozitivno testirani na koronu.

- Nakon što je vladajuća Srpska napredna stranka trijumfalno pobijedila na izborima koje je bojkotovao veliki dio opozicije, u prepunom sjedištu naprednjaka u Beogradu došlo je do raskošne proslave, uključujući tradicionalni ples kolo, poljupce i zagrljaje.

BIRN je objavio podatak da su vlasti prije izbora držale stvarne podatke o oboljelima i umrlima u tajnosti. Vlada je ove navode odbacila, a premijerka Ana Brnabić kao primijer je navela "da bi osoba koja je pozitivno testirana na koronu, mogla da umre i ako je udari autobus na putu za bolnicu".

- Događaji u proteklih nekoliko dana, međutim, pokazuju da je situacija ozbiljna. Pored posebno pogođenog Novog Pazara, gdje je bolnica, kako se izvještava, u potpunosti pretrpana, a vojska postavlja šatore, i drugi gradovi, poput Kragujevca i Vranja, proglasili su vanredno stanje ili uveli stroga ograničenja.

Iz ekonomskih razloga, Vlada ipak pokušava da izbjegne potpuno „zatvaranje“, kao u martu i aprilu, jer se očekuje da će drugo sveobuhvatno gašenje javnog života imati ozbiljne ekonomske posljedice.

Upadljivo je da, prema izvještajima u medijima pod državnom kontrolom, sve izgleda uredu, ali takve procjene su u sukobu s velikim brojem videozapisa i izveštaja o iskustvima na društvenim mrežama, koji pokazuju potpuno drugačiju sliku: tamo možete vidjeti prepune bolnice u kojima ljudi u hodnicima čekaju pomoć. Ili gužvu u Beogradu ispred Hitne pomoći, gdje medicinska sestra pacijentima kaže da nema testova i da bi trebalo da se vrate poslije 15. jula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...