"DER SPIEGEL" IZVIJESTIO ČITAOCE: "U BiH povećanje zaraze za 75 posto, u Srbiji za 125, a u Hrvatskoj za čak..."

Austrija je izdala upozorenje svojim državljanima da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana.

  • Društvo

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Područje je dugo bilo pošteđeno od koronavirusa, da bi se zaraza odjednom drastično počela povećavati. Njemački "Spiegel" pokušao je dati odgovor na pitanje zašto je to tako.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da je svjestan da to nije laka odluka, tim više što je usko povezana s Balkanom. No, stanje s koronavirusom u Evropi trenutno nalikuje "vrlo krhkom porcelanskom okviru".

Austrija je u srijedu izdala najviši nivo upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Dugo je izgledalo kao da će regija biti relativno pošteđena od pandemije. Sada se novi slučajevi zaraze dramatično povećavaju, piše "Spiegel", prenosi "Buka".

U Bosni i Hercegovini za 75 posto u odnosu na prethodnu sedmicu; u Hrvatskoj za čak 232 posto, a u Srbiji za 125 posto.

Vlada u Beču uz pomoć tih brojki uspostavlja nivo sigurnosti za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Austrijanci koji su se u trenutku objave odluke našli u tim zemljama, trebalo bi da "hitno" napuste zemlju. 

Svi oni koji se vraćaju, moraju u karantin 14 dana ili trebaju negativan test na Covid-19 .

Austrija se sa svojim upozorenjem za putovanje također protivi zajedničkoj preporuci Evropske unije, donesene ove sedmice, koja se odnosi na dozvolu za slobodno putovanje iz Srbije i Crne Gore u zemlje Evropske unije.

"Spiegel" piše da se ne može govoriti o drugom valu pandemije na Balkanu s obzirom na to da, kako ističu, virus stiže sa zakašnjenjem. Vlade su rano uvele mjere za suzbijanje koronavirusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme i tako su dugo imale mali broj zaraženih. 

U proteklih nekoliko sedmica, zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisaka što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama, piše "Spiegel".

U Srbiji je, naprimjer, vodeći pulmolog u februaru nazvao koronavirus "najsmješnijim virusom u svjetskoj historiji", a predsjednik Aleksandar Vučić našalio se na račun Covida-19.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...