MISTERIJE SVIJETA: Nikome nije jasno kako je moguće da su drevni ljudi s prodručja današnje Turske uspjeli stvoriti nešto tako savršeno, osim ako nisu imali „pomoć“ iz svemira…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u doba prije 11.000 godina, kada je na prostorima današnje Turske izgrađen najstariji hram na svijetu.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, arheolozi su u Turskoj otkrili ruševine onoga što se danas smatra najstarijim hramom na svijetu. Göbekli Tepe, impresivni kompleks podignut prije više od 11.000 godina, a od tada do danas ne prestaje intrigirati znanstvenike. Problem koji najviše intrigira stručnjake je pitanje kako su primitivni neolitički lovci i skupljači uspjeli izgraditi ovako kompliciranu strukturu.

“Jasno je da su, u tehnološkom pogledu, bili neobjašnjivo napredni. Najnovija analiza te divovske građevine sugerira da su se njeni graditelji mogli podičiti nevjerovatnim razumijevanjem geometrijskih principa. Göbekli Tepe, istinsko arheološko čudo, odskače od onoga što je struka vjerovala o prastanovnicima ovih područja. Više je nego očito da se nije radilo ni o kakvim divljacima”, ispričao je Avi Gopher, profesor arheologije na Univerzitetu u Tel Avivu.

Prema nalazima znanstvenika koji su koristili prostorni algoritam za mjerenje i analizu arhitektonskog oblika hrama, kompleks se ne sastoji od zasebnih nepovezanih struktura nego od povezanih komora i stubova koji su oblikovani prema jednom planu i najvjerovatnije konstruirani u isto vrijeme.

Osobito je zanimljiva činjenica da su centralne tačke tri najznačajnije prostorije hrama geometrijski povezane i utemeljene prema gotovo savršeno formiranom istostraničnom trouglu. “Pri takvom nivou predplaniranja, hiljadama godina prije pojave prvog pisma, graditelji su se morali koristiti drugim markerima, poput biljaka položenih na tlo kako bi označili improviziranu mapu”, kazao je Gopher.

Bilo kako bilo, graditelji najstarijeg hrama na svijetu bili su neobjašnjivo tehnološki napredni!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...